Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Συντονισμένη δράση από τους «25»
  • Ακόμα «πιο φιλικό περιβάλλον» για τις πολυεθνικές, ακόμα πιο βάρβαρη η επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων
  • Εθνικά προγράμματα και διαρκείς έλεγχοι από την Κομισιόν

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής

Eurokinissi

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).-

Τη βούλησή τους για «αναζωογόνηση» της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της Λισαβόνας, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα πιο συγκεκριμένα μέτρα για τη «διαχείριση» και τον έλεγχο των προωθούμενων «διαρθρωτικών αλλαγών».

«Η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει την εσωτερική αγορά και να κάνει το ρυθμιστικό περιβάλλον πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που εγκρίνουν σήμερα οι "25"».

Γενικότερα, στρατηγικός στόχος αναγορεύεται «να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων», επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «πρέπει να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματική πρωτοβουλία», προτείνοντας μεταξύ άλλων νέα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Πίσω από τις παραπλανητικές διακηρύξεις περί «δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης», προβάλλει η βάρβαρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ...η επιτυχία τους, οι «25» συμφώνησαν «κάθε χώρα να φτιάξει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, η οποία θα αναλάβει να αναδείξει τους σπουδαιότερους δείκτες της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Κάθε χρόνο το κάθε κράτος - μέλος θα συντάσσει και θα στέλνει στις Βρυξέλλες την «έκθεση προόδου», η οποία θα αξιολογείται από την Κομισιόν, που θα αναλαμβάνει και τις «μεθόδους συμμόρφωσης» όσων «καθυστερούν». Στο κείμενο των συμπερασμάτων, προβάλλεται ως «ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση του σημερινού επιπέδου κοινωνικής προστασίας και της αύξησης της απασχόλησης, ...η παράταση του εργάσιμου βίου, συνοδευόμενη από μεταρρυθμίσεις στα συστήματα κοινωνικής προστασίας».

Η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, να ελέγξει το βαθμό συμμόρφωσης των εθνικών νομοθεσιών με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ώστε η νομοθεσία να γίνει περισσότερο φιλική στον ανταγωνισμό και να αίρει τα «εμπόδια» στην ασύδοτη επέλαση των πολυεθνικών.

Οι «25» υιοθέτησαν τη γνωστή έκθεση της Κομισιόν με τον τίτλο «Ολοι μαζί με το μέλλον της Ευρώπης - Νέο ξεκίνημα για τη στρατηγική της Λισαβόνας», καθώς και το πανομοιότυπο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι στην εισήγηση της Κομισιόν η παρούσα φάση ανανέωσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης περιγράφεται ως εξής: «Βρισκόμαστε στο στάδιο του εκσυγχρονισμού της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας με ένα ενιαίο πρόγραμμα της Λισαβόνας, με ένα αρμόδιο για τη στρατηγική της Λισαβόνας στις εθνικές κυβερνήσεις, μια ενιαία διαδικασία υποβολής εκθέσεων, παράλληλα με ένα πρόγραμμα της ΕΕ και μια ενιαία ολοκληρωμένη δέσμη για το συντονισμό στον οικονομικό τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λαθροχειρίες και βολικά τσουβαλιάσματα (2012-04-10 00:00:00.0)
«Βαθαίνει» η στρατηγική της Λισαβόνας (2008-03-12 00:00:00.0)
Ρητορική ερώτηση (2006-03-24 00:00:00.0)
Στο πλαίσιο της Λισαβόνας (2005-04-19 00:00:00.0)
Ολα για τη «στρατηγική της Λισαβόνας» (2004-11-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ