Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
«Βαθαίνει» η στρατηγική της Λισαβόνας
  • Νέο «τριετή κύκλο» (2008 - 2010) αντιλαϊκής επίθεσης σηματοδοτεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες
  • Στο επίκεντρο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων

Συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο «τριετή κύκλο» (2008 - 2010) της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας αποφασίζουν οι ηγέτες της ΕΕ στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, βαθαίνοντας την ολομέτωπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ανταπόκρισης «στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», οι 27 ηγέτες θα κλιμακώσουν την αντιλαϊκή επίθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με αιχμή την περιβόητη «ευελφάλεια» (flexicurity). Μέσω της «επικαιροποίησης» των κατευθυντήριων γραμμών που είχαν εγκριθεί από την αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής το 2005, αλλά και των εκθέσεων για τα «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων» θα επιχειρηθεί να δοθεί νέα ώθηση στην υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, ενώ στην «ατζέντα» της Συνόδου θα βρεθεί και το ζήτημα της ενέργειας κυρίως από τη σκοπιά της «ενεργειακής ασφάλειας» και μάλιστα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος...

Ειδικά για τη στρατηγική της Λισαβόνας, εκφράζεται από τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου (2005 - 2008), αλλά ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά «διπλασιασμός προσπαθειών», για να ανταποκριθεί η ΕΕ στους στόχους που έχει θέσει για την «ανταγωνιστικότητα» και «παραγωγικότητα» σε σύγκριση με τους άλλους «πόλους» του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

«Από την ανανέωση της στρατηγικής της Λισαβόνας το 2005 έχει γίνει αρκετά εμφανές ότι η στρατηγική λειτουργεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους ομολόγους του για τη Σύνοδο Κορυφής ο Σλοβένος προεδρεύων πρωθυπουργός Γ. Γιάνσα, επισημαίνοντας ότι «η προώθηση του επόμενου κύκλου των τριών ετών αποτελεί μια ευκαιρία για να δοθεί νέα ορμή στη στρατηγική της Λισαβόνας».

Στην πρόσφατη έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι περίπου τα μισά κράτη - μέλη της ΕΕ «έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις» για την ευελφάλεια (flexicurity), αλλά ζητείται να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά συγκεκριμένα μέτρα και να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ειδικότερα, επιδιώκεται να προχωρήσει σε όλα τα κράτη - μέλη η αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας που να ενθαρρύνει τις ατομικές συμβάσεις σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να δίνει ώθηση στη μερική απασχόληση και σε άλλες ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά πιο ριζικές «μεταρρυθμίσεις» στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμώντας ότι μέχρι τώρα «τείνουν να περιορίζονται στην αναθεώρηση των συντάξεων».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν, θα καλέσει τα κράτη - μέλη «να θέσουν σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν στο Εθνικό τους Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν την επικαιροποίηση των προγραμμάτων αυτών ενόψει του νέου κύκλου».

Ελεγχος «εθνικού προγράμματος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τη χώρα μας η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας διαπίστωνε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο 2005 - 2007», περιλαμβάνοντας στα θετικά σημεία την «ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση», την «εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά» και τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ακόμα ανέφερε ότι «υπάρχουν ελπιδοφόρα σημεία προόδου στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών».

Ταυτόχρονα, όμως, η Επιτροπή έχει απευθύνει συγκεκριμένες συστάσεις προς την κυβέρνηση, όπως «να συνεχίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης», «να προβεί σύντομα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ειδικά για την ευελφάλεια ζητείται να εκσυγχρονίσει τη σχετική νομοθεσία, να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, να εντείνει τις ενεργητικές πολιτικές της στην αγορά εργασίας και να μετατρέψει την αδήλωτη εργασία σε επίσημη απασχόληση. Επίσης, να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητά τους και η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Εννοείται ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί απόλυτα με τις «υποδείξεις» της Κομισιόν και κάνει ό,τι μπορεί για να γίνουν πράξη. Χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό και για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής: «Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Συμβούλιο ECOFIN και στα συμπεράσματα που είναι υπό διαμόρφωση τώρα για τη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει ότι ο δρόμος για την Ευρώπη είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημόνιο και ευρωμνημόνιο (2011-02-08 00:00:00.0)
Τα ψέματα του ευρωμονόδρομου (2009-05-08 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα εργατικά δικαιώματα και Παιδεία (2008-03-16 00:00:00.0)
Βαριά «ατζέντα» κατά των λαών (2007-12-14 00:00:00.0)
H επίθεση κατά των εργαζομένων τούς ενώνει (2007-07-01 00:00:00.0)
«Πράσινο φως» για νέες ανατροπές (2007-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ