Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μιλούν ανοιχτά για κρίση

Αύριο ξεκινά το συνέδριο του κόμματος

«Ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ βλέπουν οι παπανδρεϊκοί, την ώρα που άλλοι μιλούν για μετεξέλιξή του σε Ενωση Κέντρου και ένα νέο Σοφοκλή Βενιζέλο στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου. Κι αυτά δυο μέρες πριν ξεκινήσει το συνέδριό τους.

Στη συνεδρίαση χτες του Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος - και ενόψει του συνεδρίου που ξεκινά αύριο, Πέμπτη - ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι το συνέδριο θα αποτελέσει ένα «καλό πρώτο βήμα» στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα μπορεί να εμπνεύσει αισιοδοξία στον ελληνικό λαό και ότι η χώρα, η κοινωνία και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σελίδα στην Ελλάδα.

Κι ενώ έλεγε αυτά, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» κυκλοφορούσε χτες με συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη - διεκδίκησε πρόσφατα με τον Ε. Βενιζέλο την προεδρία από τον Παπανδρέου - να λέει για το ΠΑΣΟΚ: «Φτάσαμε στο αμήν. Στο μη παρέκει (...) Ολοι είμαστε ταμπουρωμένοι και αυτάρκεις στο καταφύγιο των προσωπικών μας επιδιώξεων και στόχων, ενώ η παράταξη καθημερινά φθίνει. Δε χρειάζεται καμιά δημοσκόπηση, αληθινή ή ψεύτικη, να αποδείξει τον κατήφορο που πήραμε (...) Κάποιοι, ίσως, έχουν αποφασίσει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει. Προφανώς είναι ελάχιστοι και εν πάση περιπτώσει δεν είναι όλοι ίδιοι. Σχεδόν όλοι όμως συμπεριφερόμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ να έχει τελειώσει».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι στο συνέδριο «λογικά θα ξεκινήσει μια καινούρια πορεία και θα σημάνει το τέλος της κρίσης» απαντά: «Δε νομίζω. Το μέγεθος της κρίσης αποτυπώνεται ανάγλυφα στο τραπέζι του επικείμενου συνεδρίου. Ενώ η παράταξη φθίνει, οι "αντιπρόσωποι" σκοτώνονται για το πόσους θα βγάλει ο καθένας στο Εθνικό Συμβούλιο, πόση θα είναι η σταυροδοσία που μας "βολεύει", ποια μεσαία στελέχη - πραίτορες των εσωκομματικών χαρακωμάτων θα εμφανιστούν αύριο ως νέοι διαμεσολαβητές ανάμεσα στη βάση του ΠΑΣΟΚ και τους επίδοξους επιγόνους του. Είναι το πρόπλασμα της νέας κομματικής γραφειοκρατίας, που συντηρεί τη μετριοκρατία και πνίγει κάθε φωνή ή παρουσία ανανέωσης. Δυστυχώς, φαίνεται σαν να έχουμε μπει στους αλεξανδρινούς χρόνους του Κινήματος».

Παρακάτω ζητά «να αποφασίσουμε εδώ και τώρα αν θα πάμε με το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή ή χωρίς αυτό. Να πάψει ο καθένας μας να κόβει και να ράβει το ΠΑΣΟΚ στα δικά του φτωχά μέτρα, δείχνοντας στην πραγματικότητα ότι έκλεισε ο ιστορικός μας κύκλος ως πλειοψηφικού, κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος».

Για εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι «είναι όντως αδύνατο να επιτευχθεί μέσα από ένα "αρχηγικό" ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσσεται ραγδαία σε "Ενωση Κέντρου - Αξιωματούχων". Το ΠΑΣΟΚ της απολίτικης διεύθυνσης, των μαθητευόμενων μάγων, των αδιέξοδων πειραματισμών, των ανθρώπων που θέλουν να μετατρέψουν τον πρόεδρο του Κινήματος σε Σοφοκλή Βενιζέλο της παράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ