Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Φανερά» στο παιχνίδι οι Αμερικανοί

Ξαφνικά στα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα της περιοχής

«Η λύση μάς είναι απαραίτητη» ξεκαθάρισε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ. Ο Φριντ επισκέφτηκε «ξαφνικά» τα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έδειξε πως η Ουάσιγκτον θα πιέσει προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων και να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και σημείωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως για να καταστεί αυτή εφικτή, πρέπει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Το μήνυμα στις συναντήσεις μου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ήταν ότι οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα της "Μακεδονίας" και θέλουμε να τη δούμε στο δικό μας κοινό σύστημα αξιών. Στο ΝΑΤΟ υπάρχει μεγάλο άνοιγμα προς τη "Μακεδονία", αλλά χρειαζόμαστε λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Πράγματι μας είναι απαραίτητη. Το μήνυμά μου ήταν: Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση» αναφέρει.

Μιλώντας στο μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Α1», ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη, «εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση».

«Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση. Αλλά, σκεφτείτε το. Είσαστε πολύ κοντά. Την Πέμπτη ήμουν στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ράις και στα Γραφεία (του ΝΑΤΟ) υπήρχε δυνατό αίσθημα υπέρ της "Μακεδονίας". Με την ευκαιρία αυτή, όταν είσαστε τόσο κοντά, επιθυμώ έντονα οι ηγέτες να σταθούν στο ύψος τους και να πουν: Αντε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να οδηγήσουμε τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» λέει ο Ντ. Φριντ.

Ο Μιλόσοσκι

«Το αυξημένο ενδιαφέρον από άλλες χώρες για την εκκρεμότητα της ονομασίας που παρατηρείται τελευταία, δε σημαίνει ότι η διαδικασία εξέρχεται από το καθορισμένο πλαίσιο» δήλωσε ο Αντ. Μιλόσοσκι, από τη Χάγη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Στόχος των προσπαθειών αυτών (των ΗΠΑ) είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και τη διεύρυνση της Συμμαχίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπενθυμίζει τη θέση της, σύμφωνα με την οποία είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμβιβαστική σύνθετη ονομασία όπου θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Αρκεί αυτή η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ΕΕ. Μάλιστα, όπως σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα, αυτό το «βέτο» θα είναι διαρκείας και θα παραμένει ενεργό για όσο διάστημα τα Σκόπια αρνούνται να συμβιβαστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ