Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Είδες η ΔΕΗ; Το σκάνδαλο της «Ζήμενς»... επί 4!

Το όνομα αυτής «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Πρόκειται για την παλιά ΠΕΣΙΝΕ. Η τιμή στην οποία πληρώνει το ρεύμα στη ΔΕΗ, έχει χαρακτηριστεί σκανδαλώδης. Το σκάνδαλο κρατάει για πάνω από 4 δεκαετίες!

*

Το 1975 αποκαλύφθηκε ότι η ΠΕΣΙΝΕ έπαιρνε το ρεύμα από τη ΔΕΗ στο 1/3 του κόστους! Πριν μια δωδεκαετία αποκαλύφθηκε ότι ενώ η κρατική ΛΑΡΚΟ πλήρωνε την κιλοβατώρα 7,3 δραχμές, η ΠΕΣΙΝΕ την πλήρωνε 5,25 δραχμές. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη ανατιμολόγηση ακόμα και αυτού του «συμβολικού» ποσού της τιμής του ρεύματος στην ΠΕΣΙΝΕ, από το 1963 που άρχισε να λειτουργεί η πολυεθνική, έγινε το 1993, δηλαδή μετά από τριάντα χρόνια...

*

Με πρόχειρους υπολογισμούς, η συσσωρευμένη ζημιά δεκαετιών που προκάλεσε η πολυεθνική στη χώρα, ξεπερνά, στην προ ευρώ εποχή, τα 100 δισ. δραχμές...

*

Πέρασαν κυβερνήσεις, «πράσινες» και «γαλάζιες», πέρασαν διοικητές στη ΔΕΗ, «πράσινοι» και «γαλάζιοι», αλλά ουδείς ποτέ τόλμησε να πειράξει τη ληστρική σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ. Ούτε και τα αμύθητα κέρδη της. Από τη δεκαετία του '60, επί θείου Καραμανλή, όλα γίνονταν κατά το δόγμα της πολυεθνικής:

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων υπέρ της ΠΕΣΙΝΕ. Δημόσιες επενδύσεις για τη μεταφορά ρεύματος στην ΠΕΣΙΝΕ ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, με την πολυεθνική να βάζει λιγότερα από 25 εκατομμύρια. Καταβολή συμβολικών προστίμων ύψους 30 εκατομμυρίων για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών που ξεπερνούσαν τα 7 δισ.(!). Δημιουργία ακόμα και «δικού της» οικισμού, που κι αυτός εντάχθηκε στα σχέδια της πολυεθνικής για ξεπούλημα, ειδικά προγράμματα απόλυσης εργαζομένων με συνέπεια μείωση του προσωπικού κατά 50% (πάνω από 1.000 «έξοδοι» εργαζομένων) σε μια δεκαετία. Συμφωνία για παροχή ρεύματος εσαεί κάτω από το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας (και τούτο για μια επιχείρηση που είχε υπολογιστεί ότι καταναλώνει περίπου το 10% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας)!

*

Τι έκανε το κράτος όλα αυτά τα χρόνια; Τη «Φιλιππινέζα» της ΠΕΣΙΝΕ. Αλλά τώρα που η ΔΕΗ «μετοχοποιήθηκε» και οδεύει για ξεπούλημα, το κράτος πρέπει να παίξει ρόλο «διαιτητή» μεταξύ των μνηστήρων στον χώρο της ενέργειας. Ετσι ζήτησε αναπροσαρμογή της τιμής του ρεύματος. Οχι προς όφελος του λαού, αλλά προς όφελος των ανταγωνιστών του Μυτιληναίου. Διότι η ΠΕΣΙΝΕ έχει περάσει από τριετίας στα χέρια του ομίλου Μυτιληναίου.

*

Το αποτέλεσμα: η «προνομιακή» μεταχείριση της επιχείρησης από τη ΔΕΗ, που θα έληγε βάσει της ληστρικής σύμβασης το Μάρτη του 2006... αμ δε που έληξε!

Αφ' ενός διότι ο κ. Μυτιληναίος εξασφάλισε άδεια μονάδας εκμετάλλευσης Φυσικού Αερίου, σαν απόρροια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (μαζί ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και άρα πάλι η ΠΕΣΙΝΕ δε θα πληρώνει ρεύμα, αφού το ρεύμα πια ανήκει στον ιδιοκτήτη της, τον κ. Μυτιληναίο!

Αφ' ετέρου διότι το δικαστήριο απεφάνθη ότι η ληστρική σύμβαση με τη χαμηλή τιμή του ρεύματος προς την ΠΕΣΙΝΕ θα τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι του 2009.

*

Τι σημαίνει αυτό; Θα έχει απώλειες η ΔΕΗ, δηλαδή το ελληνικό κράτος, που θα πληρώσει, όπως πάντα, ο ελληνικός λαός. Οτι με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς θα «φεσωθεί» περί τα 80 εκατ. ευρώ επιπλέον (κατά άλλους υπολογισμούς το «φέσι» θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ). Δηλαδή ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επωμιστεί για λογαριασμό της ΠΕΣΙΝΕ, οικονομικό βάρος που ισούται τουλάχιστον 4 φορές με το σκάνδαλο των μιζών της «Ζήμενς»!

*

Μια ακόμα «λεπτομέρεια»: Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η ΠΕΣΙΝΕ δηλαδή, είχε καθαρά κέρδη τη διετία 2006 - 2007 ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ο δε Ομιλος Μυτιληναίου, συνολικά, στο 9μηνο του 2007 είχε καθαρά κέρδη 193 εκατ. ευρώ (αύξηση 86,9% έναντι του αντίστοιχου 9μήνου του 2006)!

Αυτούς πληρώνει ο ελληνικός λαός. Με τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνώντων και των διοικήσεων της ΔΕΗ, που τις τελευταίες μέρες τους βλέπουμε να παρελαύνουν στα κανάλια... υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον που «βάλλεται» από τους απεργούς εργαζόμενους.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ