Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
«Πράσινο φως» για νέες ανατροπές

Με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης εγκρίθηκαν χτες τα δυο κείμενα της Κομισιόν, που επιτάσσουν την ένταση της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το «πράσινο φως» για νέα, σκληρότερα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, άναψαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ. Ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής, στις 8 και 9 Μάρτη, το Συμβούλιο Απασχόλησης Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτή, ενέκρινε τις δύο εκθέσεις - «μαστίγιο», που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, σχετικά με την «αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις», γνωστή και ως «ευελφάλεια» («flexicurity») και την «κοινωνική συνοχή», μέσω της οποίας - και με πρόσχημα τη γήρανση του πληθυσμού - προωθούνται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Οι εκθέσεις, μετά τη χτεσινή απόφαση, τίθενται στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου οι «27» να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις, με γνώμονα τη Στρατηγική της Λισαβόνας και τη «βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» των κρατών - μελών, που προοιωνίζονται νέα δεινά για τους εργαζόμενους στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αντεργατικός «μπούσουλας»

Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα κείμενα που υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών σημειώνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ, δε συνοδεύτηκε από αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας φτάνουν το 20%, βάσει στοιχείων του 2004. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκθέσεις, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2004 και αν δεν υπάρξουν αλλαγές έως το 2050 θα αυξηθούν κατά πολύ, με το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων να φτάνει το 58,8%... Σαφής δήλωση των επιταγών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η κατάταξη της Ελλάδας στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», αναφορικά με τη «βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών» της, εξαιτίας της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των δαπανών που αφορούν τις συντάξεις, αλλά και του υψηλού χρέους. Τονίζεται δε ότι για να ανταποκριθεί το Συνταξιοδοτικό στη σημαντική δημοσιονομική πρόκληση της γήρανσης, πρέπει να «μεταρρυθμιστεί» - δηλαδή να διαλυθεί - άμεσα.

Ο... «εκσυγχρονισμός του Συνταξιοδοτικού» είναι μεταξύ των «προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η χώρα, με την ΕΕ να απαιτεί «αύξηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της επάρκειας και της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ιδίως με την αύξηση της απασχόλησης και την ενθάρρυνση για παράταση του επαγγελματικού βίου».

Στην έκθεση περί «κοινωνικής συνοχής» απαιτείται σκληρή λιτότητα, προς την επίτευξη της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», για μείωση του χρέους, με παράλληλο χρονοδιάγραμμα προς επιτάχυνση των αντιδραστικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για «μακροπρόθεσμη βελτίωση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών»...

Ενεργά συμμέτοχη η ελληνική κυβέρνηση

Ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί μόνο η υλοποίησή τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι συστάσεις εξασφαλίζουν συνεκτική και ολοκληρωμένη εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Υπό αυτό το πρίσμα τις καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που με αυτόν τον τρόπο εφιστά την προσοχή στα κράτη - μέλη σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας στο πεδίο της οικονομίας και της απασχόλησης».

Αναφερόμενος στο Συνταξιοδοτικό, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι για την κυβέρνηση δεν μπαίνει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης...

Παρουσιάζοντας μάλιστα τα δήθεν «φιλεργατικά» μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, έκανε λόγο για «μια αξιοπρεπή κατώτατη εθνική σύνταξη» που θ'αρχίσει μετά το 2008, γεγονός που παραπέμπει στη θέσπιση ενός επιδόματος το οποίο σε καμιά περίπτωση δε θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ