Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκλογολογία για κερασάκι στην αντιπολιτευτική τούρτα

Με σενάρια ακόμα και για πρόωρες εκλογές να «τροφοδοτούν» την αντιπολιτευτική τακτική του, διανθισμένα από τις γνωστές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για «ανικανότητα» και «λάθος χειρισμούς» από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ενισχύσει την ψευτοαντιπαράθεσή του με τη ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία πήραν μέρος τόσο οι προηγούμενοι συντονιστές, όσο και οι νέοι που ορίστηκαν από τον Γ. Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να δημιουργηθεί ένα κλίμα μιας δήθεν «σκληρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης», που θα οδηγήσει στη φθορά της ΝΔ. Σ' αυτό το πλαίσιο ήταν και η παρέμβαση του Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος προέβλεψε εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Ο Γ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το κόμμα του στηρίζει την προώθηση κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, υπερασπιζόμενο πρώτα και κύρια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, χτες εμφανίστηκε υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων και υποστήριξε: «Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδείξουμε την κοινωνική μας πολιτική, στηρίζοντας τον αδύναμο, το φτωχότερο, με μία αναμόρφωση του συστήματος Πρόνοιας και με μεγάλη τομή στο χώρο της Παιδείας».

Ο ίδιος ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «σε όλα τα μέτωπα επικρατεί μια κατάσταση όχι απλώς ανικανότητας και έλλειψης εμπειρίας, αλλά η λογική της εξουσίας για την εξουσία». Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου στηρίζοντας την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε: «Εκεί που είχαμε μια εύρωστη αναπτυξιακή πορεία, πάμε σε μια ύφεση, με αποτέλεσμα, τελικά, να δούμε, δυστυχώς, την αύξηση της ανεργίας, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, από την αδυναμία επενδύσεων, είτε από το κράτος, είτε από τα ΚΠΣ, είτε από τους ιδιώτες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει «αύξηση της φτώχειας για τη μέση οικογένεια και ακρίβεια» και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ προωθεί μια «νέα αναπτυξιακή προοπτική», που θα στηρίξει «την αξιοποίηση της πράσινης ανάπτυξης, τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης, καθώς και την ουσιαστική μας παρουσία στο διεθνές επίπεδο», το οποίο, όπως είπε, «έχει χαθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση δήλωσε ότι υπάρχει «χτύπημα του κοινωνικού συστήματος, του συστήματος πρόνοιας», την οποία απέδωσε στην «έλλειψη μιας σοβαρής πολιτικής». Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέλειψε να αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις πολιτικές του θέσεις απαιτεί ακόμα λιγότερο κράτος και επιδιώκει τη μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων για τους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας στις πλάτες των πολιτών. Με την ταμπέλα του «αποκεντρωμένου κράτους», το ΠΑΣΟΚ προωθεί τη δημιουργία ενός φιλάνθρωπου συστήματος, που θα βοηθά τον «αδύναμο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο και για «επέλαση του κομματικού κράτους» σε όλα τα επίπεδα, την οποία χαρακτήρισε «απίστευτη» και ότι «θυμίζει άλλες εποχές». Στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχε και η νέα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιανακοπούλου, η οποία θα παίρνει μέρος στις συσκέψεις του Συντονιστικού.

Εξάλλου αργότερα, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Απ. Κακλαμάνη περί «πρόωρων εκλογών» δήλωσε, ότι ο Απ. Κακλαμάνης «έχει μια εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση κάτω από την ταχύτατη φθορά, είτε θα καταφύγει σε ανασχηματισμό, είτε μπορεί να προβληματιστεί να πάει σε εκλογές και ανέφερε μάλιστα ότι αν αυτό συνέβαινε θα υπήρχε το όριο του 18μηνου, στο οποίο ισχύει η λίστα και έτσι έγινε η αναφορά στο Σεπτέμβριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ