Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βολικές διαστρεβλώσεις

«Οι φοιτητές μας, ειδικά οι αριστεροί, ζητούσαν πάντοτε συσχετισμό σπουδών με την αγορά. Υπάρχει ένας άκρατος ρεαλισμός από τη μια μεριά, κι από την άλλη, όταν εμφανίζεται ο συσχετισμός με τη μορφή της Μπολόνιας, γίνεται μια κακή παγκοσμιοποίηση, τυραννία της αγοράς. Αυτή η διπλή γλώσσα με έχει μπερδέψει».

Αυτά έλεγε στα προχτεσινά «Νέα» ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, κ. Θ. Βερέμης. Και μπορεί να τον βολεύει η ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Ποτέ οι «αριστεροί φοιτητές» δε ζήτησαν «συσχετισμό σπουδών με την αγορά». Πάντοτε ζητούσαν και συνεχίζουν να διεκδικούν ουσιαστική μόρφωση για όλους και όχι κατάρτιση, ψευτοεξειδίκευση και ενίσχυση των ταξικών φραγμών. Ζητούσαν περιεχόμενο σπουδών αντίστοιχο με τις δυνατότητες και ανάγκες ανάπτυξης της χώρας, προς όφελος του λαού και όχι των κυρίαρχων δυνάμεων της αγοράς. Διεκδικούσαν και διεκδικούν το δικαίωμά τους να σπουδάζουν και, παίρνοντας το πτυχίο τους, να βρίσκουν δουλιά αντίστοιχη της μόρφωσης και των επιστημονικών τους δυνατοτήτων.

Αλλωστε, μπορεί να διαφεύγει του κ. Βερέμη, αλλά οι «αριστεροί φοιτητές» γνώριζαν και γνωρίζουν ότι στην καπιταλιστική αγορά κυριαρχούν η αναρχία και το κυνηγητό του επιχειρηματικού κέρδους και αποτελεί αυταπάτη η όποια προσπάθεια προγραμματισμού της οικονομίας, επομένως και του όποιου «συσχετισμού σπουδών - παραγωγής πτυχιούχων» και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ας ψάξει αλλού για μπερδέματα ο κ. Βερέμης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ