Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χείρα βοηθείας» στην Τουρκία για Κυπριακό!

Από τη συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Πλάτες στην κυβέρνηση της Τουρκίας να ξεπεράσει με τον πιο ανώδυνο γι' αυτή τρόπο το «σκόπελο» της υπογραφής του «Πρωτοκόλλου της Αγκυρας» βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Παραβλέποντας την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η κυβέρνηση προσφέρει διαρκώς τις «καλές υπηρεσίες» της σε κάθε βήμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να αποδέχεται ότι η μέθοδος της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ Αγκυρας και Κομισιόν φτάνει και περισσεύει για να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει υπογράψει το «Πρωτόκολλο της Αγκυρας», που είναι όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Υπάρχει άποψη της προεδρίας της ΕΕ ότι πρόκειται για εμπορική συμφωνία και δε χρειάζεται υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας», έλεγαν κορυφαίες διπλωματικές πηγές, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η συμφωνία της κυβέρνησης σε αυτήν: «Μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές. Κι αυτό παρόλο που παραδέχονταν ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι άγνωστο πότε και πώς θα λυθεί.

«Είναι δύσκολο θέμα και αναζητούνται διάφορες φόρμουλες», σημείωναν. Παράλληλα, έδειχναν «κατανόηση» προς την κυβέρνηση Ερντογάν, επειδή δε θα φέρει προς κύρωση στην τουρκική Βουλή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη δεν προέβλεπε την κύρωση της συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τις απόψεις αυτές θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησαν ο Κ. Καραμανλής με τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσο Παπαδόπουλο, στη συνάντηση που είχαν χτες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, στη συνάντηση συζητήθηκε «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», φράση που επιβεβαιώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός άσκησε, έμμεσα, πιέσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο. Στην κατεύθυνση αυτή διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν αδιανόητη κάθε σκέψη για «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ακόμα και αν δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Το "βέτο" σημαίνει αποτυχία και οδηγεί στην απομόνωση», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Κ. Καραμανλής θα έχει απανωτές συναντήσεις με τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Η πρώτη θα γίνει πιθανότατα τον επόμενο μήνα στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο, όπου θα εγκαινιαστεί ο αγωγός του φυσικού αερίου από το Ιράν.

Η δεύτερη θα είναι επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε στο προχτεσινοβραδινό δείπνο ο Τούρκος ομόλογός του. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η ημερομηνία θα καθοριστεί «διά της διπλωματικής οδού».

Οι ίδιες πηγές απέφευγαν ωστόσο να δηλώσουν ποια ήταν η απάντηση του Ερντογάν στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο που του έθεσε στο δείπνο ο Κ. Καραμανλής.

Περιορίζονταν απλά να επισημάνουν ότι η άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπ. Γκιουλ, ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο «συναντούν την κατανόηση» της ελληνικής κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφ' όλης της ύλης διάλογο επιδιώκει η Τουρκία (2009-11-05 00:00:00.0)
Υπό πίεση η Αθήνα (2006-04-07 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα με «άγνωστα» αποτελέσματα (2005-10-26 00:00:00.0)
«Το πρωτόκολλο δε σημαίνει αναγνώριση» (2005-07-28 00:00:00.0)
Δεν την «αναγνωρίζει» η Αγκυρα (2005-03-29 00:00:00.0)
Προσπάθειες αναθέρμανσης (2005-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ