Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπό πίεση η Αθήνα

Προειδοποιητικούς τόνους προς την Αγκυρα στα λόγια, υπέρ της ευρωπαϊκής της πορείας στην πράξη, έστω κι αν η στάση της Τουρκίας για το Κυπριακό παραμένει αμετακίνητη

Υπό την πίεση της σταθερά αδιάλλακτης τουρκικής άρνησης να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να υιοθετήσει κάποιους προειδοποιητικούς τόνους προς την Αγκυρα. Η τάση αυτή της Αθήνας επιβεβαιώθηκε και από τα όσα δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες μέρες κατά την επίσκεψή της στη Λευκωσία.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά να αλλάξει και τη διεθνή συμπεριφορά της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους γείτονες».

Ο Γ. Βαληνάκης ζήτησε από την Τουρκία έμπρακτες πρωτοβουλίες για την προστασία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες πρέπει να τονίσουμε πως σημείωσαν έξαρση κατά τις ημέρες της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη στη Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι συμπεριφορά που δε βοηθάει τις κοινές προσπάθειες για εξομάλυνση των προβλημάτων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο casus belli, λέγοντας ότι απειλές πολέμου και συμμετοχή στην ΕΕ είναι έννοιες ασύμβατες.

Συνοψίζοντας τις θέσεις της Αθήνας για το Κυπριακό, ο Γιάννης Βαληνάκης είπε ότι η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της περνάει και από το θέμα της Κύπρου, ότι είναι προφανής η ανάγκη ανάληψης μιας νέας και σωστά προετοιμασμένης πρωτοβουλίας για οριστική και βιώσιμη λύση και ότι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν μπορεί να συνδεθεί με άλλα ζητήματα.

Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών σε άλλο σημείο της ομιλίας του περιέγραψε την αλλοπρόσαλλη ελληνική θέση «αρχής», υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου της Τουρκίας, λέγοντας πως παρά τα προβλήματα η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο Τ. Ερντογάν

Κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στους Ελληνοκύπριους, αν προηγουμένως δε λυθεί το πρόβλημα με τον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων. Αυτό επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχτές τη νύχτα στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Kanal 7». Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι αν δε λυθεί το ζήτημα με τον αποκλεισμό, δεν πρόκειται να τεθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα της έγκρισης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις γύρω από τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Να σημειωθεί ότι με εξαίρεση το φιλοκυβερνητικό χώρο, το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ είναι εδώ και μέρες γεμάτο με σχόλια και αναλύσεις γύρω από τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης Ερντογάν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για κλίμα που καλλιεργεί ο Τύπος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό στην Αγκυρα η ηγεσία της «Χαμάς» και απαντώντας σε παρατήρηση ότι η επίσκεψη αυτή δεν άρεσε στους Αμερικανούς, ο Ερντογάν είπε «μπορεί, αλλά εμείς οι ίδιοι λαμβάνουμε τις αποφάσεις σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική» και πρόσθεσε: «Αν δε σεβαστούμε τη βούληση του παλαιστινιακού λαού, αυτό δε θα είναι δημοκρατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ