Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σύμπλευση στη σκιά στημένων καυγάδων

Ενώ από κοινού στηρίζουν την επαίσχυντη συλλογική σύμβαση, τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στις ΔΕΚΟ, στήνουν εικονικούς καυγάδες για ανούσια θέματα για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου

Στημένους καυγάδες και κοκορομαχίες επιστρατεύουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποκρύψουν τη σύμπλευσή τους στις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» και την από κοινού υποστήριξη της νέας αντιλαϊκής επέλασης.

Οι δύο μονομάχοι φροντίζουν να ανοίγουν διαρκώς «μέτωπα» σε ανούσια θέματα, π.χ., για τα «απρεπή» συνθήματα και τις αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ την ίδια στιγμή και οι δύο υποστηρίζουν την επαίσχυντη συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ και τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ειδική αποστολή να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να μη χαλαρώνει και να επιβεβαιώνει την ικανότητά της να προωθεί συνεχώς τις «μεταρρυθμίσεις» και να παρουσιάζει διαρκώς έργο. Χαρακτηριστική είναι η «κριτική» που ασκεί για τη ...μη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» και του νόμου για τις ΔΕΚΟ.

Στη σκιά, λοιπόν, της «επιστροφής του Βαβύλη», που έγινε μέγα θέμα από τα κανάλια, της «αντεπίθεσης» της κυβέρνησης με αφορμή μια αφίσα της ΠΑΣΠ και της θεατρικής παράστασης που έστησαν στη Βουλή για τις υποκλοπές, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ προωθούν χέρι χέρι το «διάλογο» στο Ασφαλιστικό με μισο-διακηρυγμένο στόχο την παράταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων.

Χέρι χέρι στο Ασφαλιστικό

Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τάχθηκε προχτές υπέρ ενός «νέου» ασφαλιστικού συστήματος με μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, «που ταιριάζουν στην κινητικότητα της απασχόλησης», τη σκυτάλη πήρε χτες η κυβέρνηση, η οποία διατράνωσε με πολλούς τρόπους τη βούλησή της να προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή. Ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, αποσαφήνισε πως μετά το Πάσχα θα προχωρήσει στη δημιουργία της επιτροπής για το διάλογο-παγίδα, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο «της προετοιμασίας των συνθηκών», ώστε η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να ξεκινήσει και να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, κληθείς από τον «Ρ» να τοποθετηθεί στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χαιρέτισε έμμεσα τη συναίνεση λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει καλέσει τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και από εκεί και πέρα τα κόμματα τοποθετούνται ανάλογα με το πώς εκείνα κρίνουν και εκτιμούν».

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ και στην «ανησυχία» που εκφράστηκε και από μερίδα των ΜΜΕ με αφορμή την προχτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο Θ. Ρουσόπουλος διαβεβαίωσε ότι «θα γίνουν πράξη όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος». Την ίδια απάντηση έδωσε και στην ξεχωριστή ερώτηση για τους νέους κανονισμούς, μέσω των οποίων επιδιώκεται και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Ενδεικτική της στάσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα ήταν η θέση που εξέφρασε η αρμόδια τομεάρχης, Β. Παπανδρέου. «Μόνο μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτά που κάνει η κυβέρνηση», αποφάνθηκε «υποτιμητικά», ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «πράγματι η χώρα μας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις», τις οποίες προφανώς μπορεί να τις κάνει καλύτερα το ΠΑΣΟΚ... Και πρόσθεσε ότι «στις ΔΕΚΟ το μόνον το οποίο τώρα θα προωθήσει η κυβέρνηση, είναι οι αποδοχές των εργαζομένων κάτω του πληθωρισμού», αφήνοντας να φανεί ότι είναι ανήμπορη να κάνει και «τα υπόλοιπα» που προβλέπει ο νόμος...

Στάχτη στα μάτια

Την ίδια στιγμή, ακριβώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για την αντιλαϊκή συμπαιγνία, πυροδοτούν εικονικούς καυγάδες για «λεπτομέρειες» που αναδεικνύουν σε πρώτα θέματα.

Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θυμήθηκε χτες να στηλιτεύσει μια αφίσα που είχε βγάλει εδώ και κάμποσες μέρες η ΠΑΣΠ, επιχειρώντας εμφανώς επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στις ύβρεις μελών της σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Γ. Βουλγαράκη.

Η αφίσα της ΠΑΣΠ, που απεικονίζει ένα «πράσινο» αεροπλάνο να πέφτει πάνω σε δύο γαλάζιους δίδυμους πύργους («ιδιωτικά πανεπιστήμια» και «νοθεία, αδιαφάνεια»), προκάλεσε την «οργισμένη» αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι δημιουργεί απαράδεκτους συνειρμούς που «προβάλλουν την τρομοκρατία και ασελγούν στα θύματα των τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο». Κάλεσε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του να καταδικάσουν την αφίσα και «να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη γι' αυτήν την απρέπεια».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, αποκήρυξε την αφίσα χαρακτηρίζοντάς τη «λάθος», αλλά επέκρινε τον Θ. Ρουσόπουλο ότι επιχειρεί συμψηφισμό σε πράγματα που δε συμψηφίζονται, αναφερόμενος στις «αισχρές και χυδαίες ύβρεις εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ