Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Σκοτάδι...

Τίποτε το καινούριο δεν προέκυψε από την εξέταση του διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά και των επικεφαλής της VODAFONE και της ERICSSON στη Βουλή

Στο σκοτάδι παραμένει η αλήθεια για την υπόθεση των υποκλοπών, αφού από τη χτεσινή κατ' αντιπαράσταση εξέταση στη Βουλή των επικεφαλής της VODAFONE και της ERICSSON και του διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να φωτίζει περαιτέρω το σκάνδαλο.

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών επέμειναν στις θέσεις που είχαν αναπτύξει στις προηγούμενες καταθέσεις τους, έπεσαν στις ίδιες αντιφάσεις και ήταν φανερή η προσπάθεια να ρίξει ο ένας τις ευθύνες στον άλλον σχετικά με την ύπαρξη του παράνομου προγράμματος, μέσω του οποίου γίνονταν οι υποκλοπές. Ηταν προφανές ότι ήταν καλά δασκαλεμένοι από τα νομικά τους επιτελεία, με σκοπό να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών τους εταιριών, οι οποίες άλλωστε διεθνώς συνεργάζονται άψογα. Ετσι, τα όσα επέλεξαν να πουν κινούνταν στη λογική της συγκάλυψης, εξοργίζοντας αρκετές φορές τους βουλευτές της Επιτροπής. Χαρακτηριστικά η Λ. Κανέλλη τόνισε, σε κάποια στιγμή, ότι δεν είναι δυνατόν να δέχονται οι βουλευτές «απαντήσεις που μας εξοργίζουν». Ο δε Α. Τζέκης τόνισε ότι «κοροϊδεύουν το λαό, για να κρυφτεί ο ρόλος του ξένου παράγοντα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου, λέγοντας συνεχώς «δεν ξέρω, δεν απαντώ», επιχείρησε να αποδείξει ότι ο ρόλος του εξαντλήθηκε μόνο στο να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την καταγγελία του επικεφαλής της VODAFONE Γ. Κορωνιά ότι γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης του Γ. Κορωνιά της VODAFONE και του Μπ. Ζήκου της ERICSSON αφιερώθηκε στο εάν η δεύτερη - που είναι προμηθεύτρια εταιρία - είχε ενημερώσει την πρώτη για την ύπαρξη στο σύστημά της του προγράμματος νομίμων παρακολουθήσεων που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές. Και οι δύο επέμειναν στις αρχικές τους καταθέσεις: Ο Γ. Κορωνιάς είπε ότι η ERICSSON δεν έκανε καμία αναφορά στην εταιρία του ότι είχε εγκαταστήσει - έστω και ανενεργό - το σύστημα νομίμων παρακολουθήσεων. Αντίθετα, ο Μπ. Ζήκου ισχυρίστηκε ότι μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το σύστημα παρακολουθήσεων υπήρχε σε όλα τα προγράμματα της εταιρίας του. Ετσι τοποθετήθηκε και στη VODAFONE και μάλιστα ενημερώθηκαν τα αντίστοιχα τεχνικά τμήματα της εταιρίας, ενώ αναφορά για την ύπαρξή του υπήρχε και στα σχετικά εγχειρίδια. Ο Γ. Κορωνιάς επανέλαβε ότι ποτέ δεν παρήγγειλε το συγκεκριμένο σύστημα και ούτε γνώριζε ότι υπήρχε εγκαταστημένο, έστω και σε ανενεργό μορφή και είπε ότι εάν διαπιστωθούν ευθύνες της ERICSSON «αυτές θα αναζητηθούν».

Στο σημείο αυτό, η Λ. Κανέλλη, αντιδρώντας από την κοροϊδία των δύο εκπροσώπων των πολυεθνικών αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η VODAFONE να ισχυρίζεται ότι είναι πρώτη στον κόσμο στον τομέα της ασφάλειας και από την άλλη να παραλείπει τον έλεγχο για το υλικό που παραλαμβάνει. Απευθυνόμενη δε στον Γ. Κορωνιά τού είπε ότι «θυμίζει αγράμματο δανειολήπτη που δε γνωρίζει τα ψιλά γράμματα του δανείου που συνάπτει». Οι απαντήσεις των δύο στελεχών προκάλεσαν και την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Χ. Ζώη, ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου», ενώ ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι η VODAFONE έχει ποινικές και αστικές ευθύνες για την υπόθεση.

Εμμένοντας στη γραμμή που από την αρχή έχουν χαράξει και οι δύο εμφανίστηκαν, να μη γνωρίζουν ποιος έχει την τεχνογνωσία, για να κάνει τέτοιου μεγέθους υποκλοπές, ενώ άγνοια δήλωσαν και για την ύπαρξη στην ΕΥΠ της «βαλίτσας» μέσω της οποίας γίνονται παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων. Ο Γ. Κορωνιάς είπε ότι η εταιρία του δεν έχει το μηχανισμό για τον εντοπισμό της θέσης ενός κινητού τηλεφώνου και ανέφερε ότι τέτοια θέματα τα χειρίζονται οι κρατικές αρχές.

Ο Μπ. Ζήκου είπε ότι στις 16 Μάρτη 2005 - μία βδομάδα μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού - η VODAFONE ζήτησε και πήρε πίσω τα αντίγραφα από διάφορα κέντρα, αφού πρώτα έγινε από την ERICSSON ένας συγκεκριμένος έλεγχος για υποκλοπές. Αντίθετα, στην πρώτη του κατάθεση είχε πει ότι είχαν ζητηθεί πίσω τα αντίγραφα, χωρίς να κάνει αναφορά σε έλεγχο, προσθέτοντας μάλιστα ότι η εντολή ήταν να μην κρατηθούν ούτε καν αντίγραφα.

Ο επικεφαλής της VODAFONE Γ. Κορωνιάς, αναφερόμενος στο στέλεχος της εταιρίας του Κ. Τσαλικίδη, που φέρεται να αυτοκτόνησε λίγο πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, είπε ότι αυτός δεν είχε κάποια προνομιακή πρόσβαση στα κέντρα της εταιρίας, αλλά την ίδια που είχαν και άλλοι 220 υπάλληλοι της συγκεκριμένης διεύθυνσης.

Αγνοια δηλώνει ο Γ. Αγγέλου

Επαναλαμβάνοντας συνέχεια τη φράση «δεν ξέρω, δεν απαντώ» ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου επιχείρησε να πείσει την Επιτροπή ότι δεν είχε καμία εμπλοκή και αρμοδιότητα στην υπόθεση των υποκλοπών, αφού το μόνο που έκανε ήταν να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την καταγγελία. Υπενθυμίζεται ότι στον Γ. Αγγέλου είχε τηλεφωνήσει πέρσι τον Μάρτη ο Γ. Κορωνιάς, ζητώντας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για ένα θέμα «εθνικής ασφαλείας».

Ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού εξιστόρησε στην Επιτροπή το χρονικό των γεγονότων και είπε ότι ο Γ. Κορωνιάς επικοινώνησε με το μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 9 Μάρτη 2005 και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για θέμα «εθνικής ασφαλείας». Η συνάντηση δεν μπορούσε να γίνει, γιατί ο πρωθυπουργός θα βρισκόταν μέχρι την Παρασκευή 11 Μάρτη σε ταξίδι στην Ισπανία και έτσι ο Γ. Κορωνιάς συναντήθηκε την Πέμπτη 10 Μάρτη με τον Γ. Αγγέλου - που είχε ενημερώσει ήδη τον πρωθυπουργό - και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη. Κατά τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου η δική του εμπλοκή τελειώνει στη συνάντηση αυτή, αφού στη συνέχεια δεν είχε καμία συμμετοχή λόγω του ότι η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Γ. Κορωνιάς τούς ανακοίνωσε ότι αποκαλύφθηκε στο δίκτυο της εταιρίας του σύστημα υποκλοπών τηλεφώνων του πρωθυπουργού και υπουργών και ότι από τις 7 Μάρτη είχε δώσει εντολή να αφαιρεθεί το παράνομο λογισμικό μέσω του οποίου γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Στην ερώτηση της Λ. Κανέλλη εάν πίσω από την υπόθεση κρύβεται κράτος ή παρακράτος, ο Γ. Αγγέλου πιστός στη γραμμή «δεν ξέρω, δεν απαντώ» ανέφερε πως «ό,τι και να πω θα είναι εικασία».

Μετά τις χτεσινές καταθέσεις δεν πάρθηκε καμία απόφαση για συνέχιση των ακροάσεων, αφού όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Γ. Καραμάριος όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του πορίσματος για τις υποκλοπές της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ