Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αναγκαίες υπενθυμίσεις για τη «νομιμότητά τους»

Το έγγραφο της ΕΕ που αποκάλυψε ο «Ρ» στις 16/12/2005 όπου και περιγράφεται στο άρθρο 12 η συμφωνία της ΕΕ να δίνει το «ελεύθερο» στα αεροσκάφη των ΗΠΑ για τη διακίνηση «εγκληματιών» από το ευρωπαϊκό έδαφος
Το έγγραφο της ΕΕ που αποκάλυψε ο «Ρ» στις 16/12/2005 όπου και περιγράφεται στο άρθρο 12 η συμφωνία της ΕΕ να δίνει το «ελεύθερο» στα αεροσκάφη των ΗΠΑ για τη διακίνηση «εγκληματιών» από το ευρωπαϊκό έδαφος
Κατά τη σχετική έκθεση που συνέταξε η Διεθνής Αμνηστία, η Αθήνα ήταν ένας από τους σταθμούς που παρανόμως χρησιμοποιούσαν τα αεροπλάνα-φυλακές της CIA για τη μεταφορά «υπόπτων» στα ανά τον κόσμο αμερικανικά «Γκουαντάναμο».

Εντούτοις, επιτρέψτε στη στήλη να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. Και εξηγούμεθα:

*

Πρώτον, αμφισβητούμε ότι ...έγιναν τέτοιες πτήσεις από την Ελλάδα. Και τούτο διότι σ' αυτόν τον τόπο διατέλεσε επί μακρόν υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Βουλγαράκης. Στοιχείο που είναι από μόνο του ικανό να εγγυηθεί ότι κατά την ερευνηθείσα περίοδο ουδέν μεμπτόν μπορεί να συνέβη ανά την επικράτεια (των αιθέρων συμπεριλαμβανομένων) σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των ανθρώπων (άμα τε και κείνων των έρμων των Πακιστανών)...

Δεύτερον, αμφισβητούμε ότι έγιναν ...παράνομα. Διότι ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά τα «συμμαχικά» ιπτάμενα «Αμπού Γκράιμπ», στις πάνω από 1.000 πτήσεις που έκαναν μέσω Ευρώπης, πέταξαν ή στάθμευσαν και στην Ελλάδα, τίποτα το παράνομο δε συνέβη. Καθότι όλα έγιναν ...νομιμότατα! Σε τούτο αφ' ενός έχει φροντίσει η ΕΕ (που τώρα κάποιοι κύκλοι της και οι εγχώριοι θιασώτες της υποδύονται τις μωρές παρθένες). Αφ' ετέρου έχει φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Σημίτη.

***

Υπενθυμίζουμε:

Στο τεράστιο σκάνδαλο με τις μεταγωγές κρατουμένων από αεροσκάφη της CIA μέσω των ευρωπαϊκών εδαφών, υπάρχει ελληνική υπογραφή!

Υπενθυμίζουμε:

Ο «Ρ», τον περασμένο Δεκέμβρη, έφερε στο φως τα αδιάσειστα στοιχεία.

*

Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2003, εποχή που η «περήφανη» Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν στην προεδρία της ΕΕ, συνέβησαν τα εξής:

*

Α) Σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης της ελληνικής προεδρίας με αξιωματούχους για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, η ΕΕ παρείχε άτυπα στις αμερικανικές υπηρεσίες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τις υποδομές transit των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τις αποστολές τους.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ευρωατλαντικής Συνάντησης για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στις 22 του Γενάρη 2003 στην Αθήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων και

  • στην αυξημένη χρήση των ευρωπαϊκών διαμετακομιστικών εγκαταστάσεων (transit) για την υποστήριξη της μεταφοράς εγκληματιών και άλλων ανεπιθύμητων αλλοδαπών.

Η συμφωνία αυτή αφορούσε (επισήμως) σε ρυθμίσεις για τον έλεγχο των συνόρων και των ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτό είναι το πλαίσιο - «φωτογραφία» του καθεστώτος που αξιοποιούν οι ΗΠΑ και μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν ανεμπόδιστα οι πτήσεις των ιπτάμενων φυλακών της CIA, μέσω ευρωπαϊκών αεροδιαδρόμων και αεροδρομίων χωρίς τον παραμικρό έλεγχο...

*

Β) Στις 25 του Ιούνη 2003, στη σύνοδο κορυφής μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος τότε της ΕΕ, Κώστας Σημίτης, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, υιοθέτησαν συμφωνίες για δικαστική συνδρομή και για τις εκδόσεις συλληφθέντων, που υπογράφτηκαν στις 30 του Ιούνη 2003.

Στο πλαίσιο αυτής της «Συμφωνίας για τις εκδόσεις» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, στο άρθρο 12 και υπό τον τίτλο «Διαμεταγωγή», αναφέρεται:

  • «Κράτος - μέλος (της ΕΕ) μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά, μέσω της επικράτειάς του, ενός προσώπου το οποίο παραδίδεται στις ΗΠΑ από τρίτο κράτος ή από τις ΗΠΑ σε τρίτο κράτος (...). Δεν απαιτείται άδεια όταν χρησιμοποιείται αεροπορική μεταφορά και δεν προβλέπεται προσγείωση στο έδαφος του κράτους διαμεταγωγής. Εάν πραγματοποιηθεί έκτακτη προσγείωση, το κράτος στο οποίο πραγματοποιείται η έκτακτη προσγείωση μπορεί να απαιτήσει αίτηση διαμεταγωγής (...)».

Με άλλα λόγια, μια αμερικανική πτήση, π.χ., της CIA, μπορεί να γίνεται - με την άδεια της ΕΕ - πάνω από ευρωπαϊκό εναέριο χώρο χωρίς να δίνει λογαριασμό και χωρίς καμία άδεια! Οσο για τα κράτη - μέλη, απλώς «δύνανται» να ζητήσουν από τις ΗΠΑ περιγραφή του ατόμου που μεταφέρουν ή της υπόθεσης που αφορά τον κρατούμενο κι αυτό μόνο αν πραγματοποιηθεί κάποια «έκτακτη» προσγείωση. Για τις ...κανονικές, δηλαδή προσγειώσεις (ανεφοδιασμοί) και διελεύσεις, δεν τίθεται κανένα θέμα.

*

Αυτά υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτά παρέλαβε η ΝΔ. Κι ως γνωστόν, ό,τι υπογράφει το ΠΑΣΟΚ (από τις επιστρατεύσεις των ναυτεργατών μέχρι την τρομοκραCΙΑ στους αιθέρες), η ΝΔ το εφαρμόζει. Και τούμπαλιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ