Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υπέρ των ελεύθερων απολύσεων!

Το δρόμο για την «απελευθέρωση των απολύσεων» ανοίγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μια μέρα μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ ενός «νέου» ασφαλιστικού συστήματος προσαρμοσμένου απόλυτα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, τη σκυτάλη πήρε χτες ο Γ. Φλωρίδης, προτείνοντας να δοθεί στις επιχειρήσεις... το δικαίωμα στις ελεύθερες απολύσεις!

Ερμηνεύοντας αυθεντικά τη θέση που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου στην προχτεσινή ομιλία του περί «αλλαγών με ασφάλεια» - (σ.σ. η περιβόητη «ευελισφάλεια» που αποφασίστηκε στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) - ο αρμόδιος συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ είπε (στον «9,84») επί λέξει: «Θα σας πω με ένα παράδειγμα τι σημαίνει "αλλαγές με ασφάλεια". Στη Σουηδία μια επιχείρηση είναι ελεύθερη να απολύσει όσους εργαζόμενους θέλει. Ομως υπάρχει από το κράτος ένα δίχτυ προστασίας - στο οποίο συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις - το οποίο παραλαμβάνει τους απολυμένους εργαζόμενους, στους οποίους καταβάλλεται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το 80% του μισθού τους. Ο κ. Παπανδρέου - μιλώντας στο "Economist" - περιέγραψε ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο όμως για να υποστηριχτεί χρειάζεται διαφορετικό φορολογικό σύστημα. Αυτά όλα είναι προφανές ότι σε επίπεδο πλαισίου θα το διατυπώσουμε στο πρόγραμμά μας».

Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που μετράει και μένει στην πράξη από τα παραπάνω, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν ελεύθερα στις απολύσεις, ενώ το "δίχτυ προστασίας" είναι απλά μια ευχή για να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα του μέτρου.

Αργά το βράδυ, ο Γ. Φλωρίδης (στο δελτίο του «Alpha») επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλούμενος το γεγονός ότι ήδη στη χώρα μας είναι ελεύθερες οι απολύσεις για το 90% των επιχειρήσεων που απασχολούν κάτω από 20 εργαζόμενους και μόνο για το 10% που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους υπάρχει ο «φραγμός» του 2%... Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στον αντίλογο ότι με την πρότασή του προσφέρει υπηρεσίες στην κατάργηση των τελευταίων φραγμών στις απολύσεις.

Αμέσως μετά, στο ίδιο τηλεοπτικό δελτίο, άλλος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις απόψεις του Γ. Φλωρίδη «προσωπικές»...

  • Αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστή η παραίτηση του Γ. Φλωρίδη,με... δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη. Η παραίτηση είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απελευθέρωση» απολύσεων (2006-04-07 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ στις «επάλξεις»... (2005-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ