Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου για τους λαούς της Ευρώπης
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο την έκθεση «Πολίτες για την Ευρώπη»
  • Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Εγκρίθηκε, χτες, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση με τίτλο «Πολίτες για την Ευρώπη», που αφορά την έναρξη και χρηματοδότηση της προπαγανδιστικής εκστρατείας της ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσουν οι λαοί, συνείδηση «Ευρωπαίου πολίτη»... Μία έκθεση η οποία μεταξύ άλλων υιοθετεί το πνεύμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου, αφού περιέχει τροπολογίες που εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, κάνοντας λόγο για την ανάγκη στήριξης εκδηλώσεων μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του σταλινισμού...

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, με τροπολογία του, που τελικά απορρίφθηκε, καθώς επικράτησε η αντιδραστικότερη αρχική, εκδοχή, επιχείρησε να δώσει εξετάσεις ύπουλης διπλωματίας στην ΕΕ, αλλά και να διασώσει το «αριστερό του προφίλ», στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον όρο «σταλινισμό» με αυτό των «δικτατορικών καθεστώτων της Ευρώπης».

Ωστόσο στο δελτίο Τύπου του εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η έκθεση «μεταξύ άλλων λαμβάνει μέριμνα για τους τόπους μαρτυρίου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζισμού και του σταλινισμού». Για να κερδίσει τις εντυπώσεις συνεχίζει λέγοντας ότι η τροπολογία του ζητούσε «την απότιση τιμής στη μνήμη των θυμάτων του φασισμού και των δικτατορικών καθεστώτων της Ευρώπης», καθώς με αυτή δινόταν «η δυνατότητα να υπάρξει μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των μνημειακών χώρων που σχετίζονται με τα θύματα των αυταρχικών καθεστώτων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και των αρχείων που τεκμηριώνουν αυτές τις ιστορικές περιόδους»...

Σπέρνουν αυταπάτες στους λαούς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στην έκθεση και την αποχή στις επίμαχες τροπολογίες, είπε χαρακτηριστικά ότι «μέσα από το πρόγραμμα "Πολίτες για την Ευρώπη" η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο εξαπολύουν εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου των λαών της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και καταδίκη της πολιτικής της και την αμφισβήτηση της ίδιας της ΕΕ.

Το ιδεολογικό της οπλοστάσιο στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Στον καθαγιασμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας σαν μονόδρομο για τους λαούς και στον αντικομμουνισμό με την επαναφορά από το παράθυρο του «μνημονίου» ταυτίζοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό. Με τη διάθεση 235 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή και εξαγορά των πάσης φύσης υμνητών και προπαγανδιστών του ευρωμονόδρομου κινητοποιεί τους κατασκευασμένους από χρόνια μηχανισμούς και τις ονομαζόμενες ΜΚΟ για να καλλιεργήσουν θετικό κλίμα και να σπείρουν αυταπάτη στους λαούς για το χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ.

Ανάλογη αποστολή αναθέτει και στις συμβιβασμένες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, για να κρύψουν κάτω από τον τίτλο "πολίτες της Ευρώπης" τις μεγάλες και ασυμφιλίωτες ταξικές αντιθέσεις της κοινωνίας μεταξύ των κεφαλαιοκρατών και της εργατικής τάξης. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν την έκθεση.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που αναφέρεται στην καταδίκη του ναζισμού και των δικτατοριών της Ευρώπης απείχαμε από την ψηφοφορία, γιατί δεν κατονομάζονται με σαφήνεια οι δικτατορίες των Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, αλλά διατυπώνεται έτσι που να μπορούν να ερμηνευτούν ως δικτατορίες τα σοσιαλιστικά καθεστώτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ