Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ανεμος ελευθερίας..!

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Ποια αντίσταση και ποιος ιμπεριαλισμός;

Εδώ, στη διπλανή Ιταλία, να δεις μεγαλεία.

Εδώ να δεις πώς κτίζεται η «νέα αριστερά».

Διαβάζεις Φασίνο και θυμάσαι τους ύμνους των ντόπιων ομολόγων του για το πώς κατόρθωσε αυτός ο γίγαντας να ενώσει τη διασπασμένη αριστερά, για το πώς δε διδάσκεται το ΚΚΕ από το παράδειγμα στη διπλανή χώρα. Ευτυχώς για το ΚΚΕ.

Αηδιάζεις, βέβαια, μ' αυτά που διαβάζεις, αλλά τι να κάνεις; Ετσι έχουν τα πράγματα όταν αρχίζεις να δουλεύεις την εργατική τάξη, μιλώντας της για την ελευθερία και τη δημοκρατία ως οικουμενικές αξίες. Πόσο μάλλον, όταν προστάτης της οικουμενικής αυτής αξίας παρουσιάζεται ο Μπους και ευρωπαϊκός προφήτης του ο Φασίνο. Του Αλέκου φίλος κι αυτός.

Α, ναι, ολωνών τους φίλος είναι. Ολων αυτών που δε θέλουν αυτό το ευρωσύνταγμα, αλλά θέλουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και πώς θα είναι Ευρωπαϊκή Ενωση με ιδρυτικό κείμενο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ χωρίς αυτό το ευρωσύνταγμα; Ψιλά γράμματα η απάντηση.

Σημασία - γέλα παλιάτσο - έχει να κυβερνούν οι δημοκρατικές δυνάμεις, όπως στην Αγγλία. Να στενάζει ο κόσμος, αλλά αυτό να γίνεται στο όνομα της ελευθερίας.

Τι «ποιας ελευθερίας»; Της ελευθερίας του κεφαλαίου. Υπάρχει κι άλλη υπό την εξουσία των καπιταλιστών;

Δείτε τι γίνεται στην οικονομία: Αδυνατούν οι φορολογικές υπηρεσίες να βρουν έσοδα, οπότε αυτονόητη η αύξηση στους έμμεσους φόρους. Εχουν αίτημα οι εφοπλιστές για 15% αυξήσεις στα ναύλα; Τι πιο αυτονόητο από την ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία στην αγορά, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός που «θα» ρυθμίσει τις τιμές; Για την ελευθερία του «ευ αγωνίζεσθαι» τα πάντα.

Βάρδα μην είσαι εργάτης. Κι ακόμα χειρότερα μην είσαι μετανάστης εργάτης. Σου έχει ένα κουστουμάκι η κυβέρνηση, ακριβώς στα μέτρα σου. Πάνω που πήγες κι οργανώθηκες στο συνδικάτο κι άρχισες να παίρνεις ένα μεροκάματο της προκοπής, βγες στην παρανομία ξανά και πούλα τη δύναμή σου για ένα ξεροκόμματο.

΄Η ελευθερία της αγοράς θα έχεις, ή για τη δυναστεία των εργατών επί των καπιταλιστών θα παλεύεις.

Ελευθερία και δημοκρατία για τους εργάτες, χωρίς δική τους την εξουσία δε γίνεται.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ