Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντώνει η κρίση στα Ιεροσόλυμα

Τριβές στις σχέσεις της Ελλάδας με την παλαιστινιακή διοίκηση και τους ορθόδοξους Αραβες δημιουργεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Χτες το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στη Ραμάλα, πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου να υιοθετηθεί η θέση για την υποστολή όλων των ελληνικών σημαιών από τις μονές και τα ακίνητα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, καθώς και την επίλυση του θέματος της πώλησης γης από το Πατριαρχείο σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων.

Από τη συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, απείχε λόγω επίσκεψής του στην πόλη της Γάζας ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οι εξής:

1. Να ζητηθεί από τη διάσκεψη κορυφής των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία διεξάγεται στο Αλγέρι, η επίλυση του θέματος σε διεθνές επίπεδο.

2. Να προταθεί η διεξαγωγή ψηφοφορίας εντός της Παλαιστινιακής Αρχής και η ψήφιση νόμου, ο οποίος θα ορίζει την υποστολή όλων των ελληνικών σημαιών από τις μονές και τα ακίνητα γενικότερα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αυτά αποτελούν πρόταση, επί της οποίας θα πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία. Ωστόσο, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η Παλαιστινιακή Αρχή δε φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε τέτοιο βήμα.

3. Εξέταση λεπτομερώς όλων των εγγράφων, που εμφανίζουν πωλήσεις γης προς εβραϊκές εταιρίες, και να ζητηθεί η γνώμη ειδικών νομικών συμβούλων για την πιθανότητα προσβολής των συμβολαίων.

4. Το Νομοθετικό Συμβούλιο υποστηρίζει και επιμένει στην ανάληψη δράσης της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί προ διημέρου.

Αντίλογος Ειρηναίου

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου, από το Πατριαρχείο όπου βρισκόταν εν αναμονή της ελληνικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, ο πατριάρχης Ειρηναίος έστειλε επιστολή στο Αλγέρι προς τη σύνοδο των χωρών - μελών των αραβικών κρατών. Σε αυτήν διευκρινίζει ότι ουδέποτε ο ίδιος έδωσε εντολές για να πραγματοποιηθούν πωλήσεις γης, ενώ τους ενημερώνει για την πρόθεσή του να φέρει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Αναφορικά με τη στάση της Ιορδανίας, η ιορδανική κυβέρνηση φέρεται να ενημέρωσε τηλεφωνικώς την Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα υποστηρίξει τις όποιες επιλογές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προτίθεται να πράξει η Ιορδανία είναι η αποστολή του επιτετραμμένου της πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πατριάρχη για να τον ενημερώσει κατ' αρχήν για την πρόθεση της ιορδανικής κυβέρνησης να τον καλέσουν στην Ιορδανία, για να δώσει εξηγήσεις για όσα καταλογίζονται στον ίδιο, αναφορικά με την πώληση γης σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων.

Παράλληλα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε χτες την πρώτη συνάντησή της στην αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου με τον πατριάρχη Ειρηναίο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική αποστολή θα κινηθεί, στα έγγραφα στα οποία επιθυμεί να έχει πρόσβαση, καθώς και στα πρόσωπα με τα οποία θα χρειαστεί να συνεργαστούν οι εμπειρογνώμονες, για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ευθύνες στον πατριάρχη Ειρηναίο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

Προθεσμίες από τη ΔΙΣ

Προθεσμία για την υποβολή γραπτών εξηγήσεων, μέχρι τη Σύνοδο του Απρίλη (5-7 Απρίλη), από τους μητροπολίτες Περιστερίου και Ζακύνθου, αποφάσισε χτες να δώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Για το μητροπολίτη Περιστερίου οι γραπτές εξηγήσεις αφορούν καταγγελία σε βάρος του για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και για το μητροπολίτη Ζακύνθου αφορούν καταφρονητική τοποθέτησή του για την Ιεραρχία με δημόσια δήλωσή του και καταγγελίες για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση δημοσιογράφου.

Επίσης, χτες η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο για το μήνυμα που θα διαβαστεί στους ναούς για τον εορτασμό της 25ης Μάρτη. Στο μήνυμα αυτό θα γίνεται αναφορά στο ρόλο των κληρικών κατά την επανάσταση του 1821 και επιπλέον επισημαίνει ότι οι κληρικοί αγωνίστηκαν για να μην είναι η Ελλάδα θρησκευτικά αποχρωματισμένη. Με αυτόν τον τρόπο η ΔΙΣ επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Οσον αφορά την Ιστορία πρέπει να σημειώσουμε ότι η στάση του κλήρου τότε αφενός μεν δεν ήταν ενιαία, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι η τότε ηγεσία της Εκκλησίας δεν είχε δει με καθόλου καλό μάτι τον ξεσηκωμό, αντίθετα είχε αφορίσει τους φιλικούς.

Χτες εξάλλου φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Ιερά Σύνοδο στη Μονή Πετράκη, μαζί με τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Γ. Μεταλληνό, και καθηγητές της Σχολής, αντιδρώντας στη λεγόμενη ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών. Στη συνέχεια συναντήθηκαν και παρέδωσαν υπόμνημα στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και σε μέλη της Ιεράς Συνόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ