Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή νέας «πρωτοβουλίας»
  • «Νεκρό» το «σχέδιο Ανάν» λένε οι Βρετανοί, συνεχίζοντας να πιέζουν τη Λευκωσία
  • Και να υπογράψει η Αγκυρα την «τελωνειακή ένωση», η τουρκική αμφισβήτηση θα παραμείνει

Σημαντικό βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία την υπογραφή από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ (με τα νέα κράτη - μέλη). Αυτό τόνισε χτες ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις εργασίες του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει μέχρι τις 3 Οκτώβρη το πρωτόκολλο και όχι να το μονογράψει.

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών - αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν, έριχνε για άλλη μια φορά το «μπαλάκι» στη Λευκωσία, λέγοντας ότι «η Βρετανία αναμένει κινήσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για επανέναρξη συνομιλιών, προκειμένου να τις παρουσιάσει στην άλλη πλευρά».

Ο Μακσέιν, αφού είπε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να μείνει στάσιμο, πρόσθεσε πως «το "σχέδιο Ανάν" είναι νεκρό» και ότι δεν έπρεπε να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού για ψηφοφορία, αλλά να είχε απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως είναι δυνατόν η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δηλαδή πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα γίνει με την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.

Από την πλευρά της Λευκωσίας ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε νέα διερευνητική πρωτοβουλία για το Κυπριακό από μέρους των Ηνωμένων Εθνών θα αναληφθεί μετά τις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα, για ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Πρόσθεσε ότι «έως τώρα τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν καθορίσει ημερομηνία ή τον αξιωματούχο τους, στον οποίο θα αναθέσουν την αποστολή».

Εξάλλου, σχολιάζοντας την προχθεσινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα κωλυσιεργήσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης.

«Εκτιμώ ότι θα κωλυσιεργήσει με στόχο να το υπογράψει λίγο πριν από τις 3 Οκτωβρίου, ώστε να μην το παραπέμψει στην τουρκική εθνοσυνέλευση για συζήτηση πριν αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις», ανέφερε. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία πρότεινε ως μέθοδο υπογραφής την ανταλλαγή επιστολών με την Κομισιόν, με ενδεχόμενο η δική της επιστολή να εισάγει «καινά δαιμόνια», που η Κομισιόν, ενδεχομένως, να μη δεχτεί. Ομως, πρόσθεσε, και αν το υπογράψει, μπορεί και πάλι η Τουρκία να προβεί σε κάποιες δηλώσεις ως προς τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ