Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συμπλέουν υπέρ της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Κ. Αλυσανδράκης: Το ΚΚΕ απορρίπτει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωσυνθήκη

Σε πλήρη σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν χθες στη Βουλή υπέρ της Ευρωσυνθήκης της ΕΕ, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα όχι μόνο συμφωνούν, αλλά ταυτίζονται, χρησιμοποιώντας μάλιστα ίδια επιχειρηματολογία.

«Το ΚΚΕ απορρίπτει την Ευρωπαϊκή Ενωση, απορρίπτει την Ευρωσυνθήκη, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θεσμοθετεί μια σειρά πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται, να προσαρμόζει τη λειτουργία της ΕΕ στις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος και να προετοιμάζει το έδαφος για την ακόμα πιο στυγνή δικτατορία της αστικής τάξης», τόνισε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε στην επιτροπή κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές πολιτών που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της Ευρωσυνθήκης.

Αποφεύγετε το δημοψήφισμα, όπως «ο διάολος το λιβάνι»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι εάν η ΕΕ σεβόταν τη δημοκρατία, δε θα επανέφερε μια συνθήκη που απέρριψαν με δημοψήφισμα ο γαλλικός και ο ολλανδικός λαός και εάν δε φοβόταν τη λαϊκή ετυμηγορία δε θα απέφευγε τα δημοψηφίσματα όπως «ο διάολος το λιβάνι». Τόνισε ότι μετά την καταψήφιση του «ευρωσυντάγματος» αυτό μεταμφιέστηκε σε Ευρωσυνθήκη «προς μεγάλη ανακούφιση των κάθε φύσης ευρωλάγνων».

Ο Κ. Αλυσανδράκης επικαλέστηκε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εκτιμάει ότι η εντολή της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη του 2007 για την επεξεργασία της νέας Ευρωσυνθήκης «διασφαλίζει πολλά από τα ουσιαστικά στοιχεία του "ευρωσυντάγματος"», ψήφισμα υπέρ του οποίου τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ελληνικός λαός, είπε, δε ρωτήθηκε ούτε για την ένταξη στην ΕΟΚ, ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για τις Συνθήκες του Αμστερνταμ και της Νίκαιας και τόνισε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τη δημοκρατία, οφείλει να θέσει την Ευρωσυνθήκη για έγκριση από τον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα με βάση το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος».

Αναπτύσσοντας την προσέγγιση του ΚΚΕ πάνω στην Ευρωσυνθήκη, είπε το Κόμμα δεν είναι ουδέτερο απέναντι στην ΕΕ και τόνισε ότι το ΚΚΕ ήδη από τη δεκαετία του '60, όταν και συνδέθηκε η χώρα μας με την τότε ΕΟΚ, είχε διαγνώσει το χαρακτήρα της: «Ενωση - συλλογικός πολιτικός εκφραστής των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και τους λαούς». Και σήμερα, είπε, επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση, αφού η ΕΕ πρωτοστατεί στην επίθεση που έχει στόχο να πάρει πίσω κατακτήσεις των λαών που χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια. Επίθεση, τόνισε, που είναι γενική, αφού χτυπάει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία και την Υγεία, βάζει την εκπαίδευση στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μονοπωλίων, χαρίζει στο κεφάλαιο το δημόσιο πλούτο, χτυπάει τα δημοκρατικά δικαιώματα με πρόσχημα την τρομοκρατία, μοιράζει τον πλούτο των λαών μαζί με τις ΗΠΑ και πρωτοστατεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

Απέναντι σε αυτά, συνέχισε ο Κ. Αλυσανδράκης, χρειάζεται δυνάμωμα της λαϊκής πάλης με γνώμονα ότι διέξοδος δεν μπορεί να είναι μια διαφορετική μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού, αλλά μια ριζική αλλαγή της κοινωνίας στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου οι λαοί θα πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

Αντιδραστικό το στίγμα της

Η υπό κύρωση Ευρωσυνθήκη, είπε, μεταφέρει παραπέρα αρμοδιότητες από το εθνικό στο κοινοτικό επίπεδο και ενισχύει τις πιο ισχυρές χώρες στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων, αφού, μεταξύ άλλων, καταργείται το βέτο στα περισσότερα θέματα. Επίσης, επιτείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και επιδιώκει να τη μετατρέψει σε παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, συνεργό των ΗΠΑ. Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι στην οικονομική πολιτική λαμβάνονται όλες οι μέριμνες, προκειμένου να κατοχυρωθεί η «οικονομία της αγοράς», ενώ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», κατά το δόγμα των ΗΠΑ, θα μπορεί να παρεμβαίνει στρατιωτικά ακόμα και σε κράτη - μέλη της.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας τόνισε ότι η Ευρωσυνθήκη θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και υπογράμμισε ότι αυτή είναι ταυτόσημη με το «ευρωσύνταγμα» που απέρριψαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Κύριο στίγμα της, είπε, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ένταση του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ.

«Σταθερό βήμα προς τα εμπρός» και «προωθητική κίνηση» είδαν οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Υπερασπίζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης την Ευρωσυνθήκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης ισχυρίστηκε ότι με αυτήν «προωθείται δυναμικά και σίγουρα το εθνικό συμφέρον», ενώ, απορρίπτοντας την πρόταση για δημοψήφισμα, είπε ότι «με νωπή ακόμα τη λαϊκή εντολή που διαμόρφωσε τη σύνθεση της Βουλής δεν είναι υπεύθυνο για κάθε σοβαρό ζήτημα να διατυπώνεται ως μόνη πρόταση η προσφυγή σε δημοψήφισμα». Κατά τον υφυπουργό, η Ευρωσυνθήκη αποτελεί ένα σταθερό βήμα «προς τα εμπρός» και από αυτήν «κερδισμένα είναι τα εθνικά μας θέματα. Είπε ότι για τη σύνταξή της έγιναν αμοιβαίοι και χρήσιμοι συμβιβασμοί και χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο ισχυρίστηκε ότι «επιδείχτηκε αλληλεγγύη στους εταίρους που είχαν προβλήματα».

Υπέρμαχος της Ευρωσυνθήκης εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, ισχυριζόμενος ότι η κύρωσή της θα αποτελέσει «προωθητική κίνηση προς ένα επιθυμητό πολυ-πολικό κόσμο, που θα αντικαταστήσει το μονοπολικό κόσμο των ΗΠΑ, ο οποίος τόσα δεινά συσσώρευσε στον πλανήτη»! Κατά τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, με την Ευρωσυνθήκη αναγνωρίζεται μια χάρτα ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αναβαθμίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τα εθνικά Κοινοβούλια. Η Ευρωσυνθήκη, είπε, έχει μεγάλη σημασία στην ενοποιητική πορεία της Ευρώπης, η οποία πρέπει να ξεφύγει από το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Ζήτησε δε να γίνει δημοψήφισμα για την έγκρισή της, αφού, όμως, πρώτα ψηφιστεί από τη Βουλή (διαδικασία δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νόμο).

Στο πνεύμα της γνωστής αποπροσανατολιστικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια διαφορετική και καλύτερη Ευρωσυνθήκη είναι δυνατή μέσα στην ΕΕ, κινήθηκε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιά, που είπε ότι η Ευρωσυνθήκη υποκατέστησε με πιο ελαφριά μορφή το «ευρωσύνταγμα». Δήλωσε αντίθετος με την Ευρωσυνθήκη και ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την έγκρισή της.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε αντίθετος και ζήτησε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχασε από τη διαπραγμάτευση που έγινε για την κατάρτιση της Ευρωσυνθήκης.

Η επιτροπή της Βουλής θα επαναλάβει τις συνεδριάσεις της αμέσως μετά το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ