Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΡΙΜΩΓΜΑΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: «Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα καταγγέλλει την πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επιβάλλει στον αναπτυσσόμενο κόσμο την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων για την αποπληρωμή του εξωτερικού τους χρέους και αδιαφορεί για την αγροτική παραγωγή (...) ο ΟΗΕ προκρίνει τον "κρυμμένο θησαυρό" που ακούει στο όνομα πατάτα (...) τα Ηνωμένα Εθνη ανακήρυξαν το 2008 ως το "Ετος της Πατάτας"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Καζαχστάν, αλλά και η Πολωνία, η Ρουμανία κ.ά. βελτιώνουν συνεχώς τις παραγωγικές επιδόσεις τους σε δημητριακά, ξεπερνώντας σταδιακά τα προβλήματα της μετάβασης από τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην ελεύθερη οικονομία (...) είναι πιθανόν συνεπώς κατά τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια εντελώς αντίθετη εξέλιξη, δηλαδή μείωση των τιμών των δημητριακών, ως συνέπεια της μεγάλης αύξησης της παραγωγής στις ανωτέρω χώρες. Μια τέτοια εξέλιξη των τιμών θα είναι θετική για τους καταναλωτές αλλά εξαιρετικά αρνητική για τους παραγωγούς διότι δεν υπάρχει πλέον κανένας αντισταθμιστικός μηχανισμός από την πλευρά της αποδομημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ο Ν. Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών / ΤΟ ΒΗΜΑ).

Ο ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Ιδέες του Κέινς μπορεί να αξιοποιηθούν για μια φιλολαϊκή πορεία μόνο στο πλαίσιο μιας γνήσιας προοδευτικής πολιτικής (...) που θα εδράζεται σε ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη συγκρότηση ενός σύγχρονου κράτους (...) που θα ωθεί στη δημιουργία νέου πλούτου (...) θα εξασφαλίζει τη ριζική αναδιανομή του εισοδήματος» (ο Μ. Κοψίδης στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΤΕΙΑ, ΣΚΕΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Την ώρα που υγιέστατες κρατικές επιχειρήσεις ξεπουλιούνται μισοτιμής σε ιδιώτες, επειδή έτσι προστάζει η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, οι ίδιοι οι αρχιερείς του ζητούν να κρατικοποιηθούν οι ζημιές των ιδιωτών. Αυτό κι αν είναι αλητεία!» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ