Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Ελληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι αντιιμπεριαλιστές μαζί

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιούνη πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις

Η αφίσα για τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη
Η αφίσα για τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη
Διήμερες αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις στον Εβρο οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο, Σάββατο, 4 Ιούνη και ολοκληρώνονται μεθαύριο, Κυριακή, 5 του Ιούνη. Θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας και το Συμβούλιο Ειρήνης Τουρκίας.

Ελληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι, ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής και οι φορείς του, ανταμώνουν και δείχνουν το δρόμο της κοινής αντίστασης και πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του για τη Βαλκανική.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου 4 του Ιούνη, με την υποδοχή των φιλειρηνιστών από Βουλγαρία και Τουρκία, στα σημεία εισόδου της χώρας μας. Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος». Την Κυριακή, 5 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη που θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση, στην οποία θα χαιρετίσουν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελίες ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα και μουσική συναυλία με το τούρκικο συγκρότημα του πολιτιστικού κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» και τους καλλιτέχνες Σούλα Κυρατζόγλου - Ζαχαρία Τίλιο και Γαβρήλο Κοκώνα.

Η πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης αγκαλιάζεται καθημερινά από ολοένα και περισσότερους φορείς των εργαζομένων και της νεολαίας. Ενώ μια σειρά πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι πήραν αποφάσεις συμμετοχής και στήριξης των εκδηλώσεων.

Ο Εμίλ Τσετίν
Ο Εμίλ Τσετίν
Στο πλευρό των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχουν το κύριο βάρος της διοργάνωσης της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης, ενεργά συμμέτοχοι δίνουν τη μάχη της προπαγάνδας και οι Σύλλογοι Γυναικών της περιοχής, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στις διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να δώσουν με τη δράση και την πάλη τους αποφασιστική απάντηση σε κάθε είδους προκλήσεις. Να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους τρομονόμους που τη συνοδεύουν, να στηρίξουν μαχητικά το ΚΚΕ και την πολιτική του.

Εμίν Τσετίν: Να συγκροτήσουμε το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Για τη σημασία των διήμερων εκδηλώσεων μίλησε στον «Ρ» ο Εμίν Τσετίν, πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης Τουρκίας.

- Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της παρέμβασής σας στην Αλεξανδρούπολη;

- «Η συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη θα έχει αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, μια και το κύριο θέμα της παρέμβασής μας θα είναι η σημασία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Θα δώσουμε έμφαση στο ρόλο του ΝΑΤΟ και του στρατού της ΕΕ, στα σημερινά και τα μελλοντικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Η "ιμπεριαλιστική κατοχή" δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω των στρατιωτικών επεμβάσεων και τις εισβολές. Ο τελικός στόχος της κατοχής, που είναι η εκμετάλλευση των άψυχων και έμψυχων πόρων των χωρών, επιτυγχάνεται επίσης διαμέσου της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, που παράγουν ανεργία και φτώχεια. Το ΝΑΤΟ και ο Ευρωστρατός θα είναι ανάμεσα στα κύρια μέσα για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης. Αν δεν απαλλαγούμε από τους άρχοντες του πολέμου, το ΝΑΤΟ και τις βρώμικες αλυσίδες του, τότε θα υπάρχει πάντα η απειλή του πολέμου.

»Το να τοποθετείσαι εναντίον του πολέμου σημαίνει να είσαι εναντίον του συστήματος που παράγει τον πόλεμο. Για να είμαστε εναντίον της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού οφείλουμε να εντείνουμε τον αγώνα εναντίον του καπιταλισμού που είναι ο λόγος της ύπαρξής του. Το να συγκροτήσουμε έναν αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό μέτωπο σήμερα αποτελεί ένα επείγον καθήκον όλων των δυνάμεων υπέρ της ειρήνης, των προοδευτικών ανθρώπων και των πατριωτών. Είναι σαφής επίσης η συνεχής ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη και συντονισμό.

Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα όμως δεν μπορεί απλώς να παίρνει αμυντική στάση, απλώς εναντιούμενο στη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εναντιούμενο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επιθετικότητά τους. Πρέπει, επίσης, να υψώσουμε τη φωνή μας, να εντείνουμε τον αγώνα μας για έναν ειρηνικό και ισότιμο κόσμο.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους φίλους και συντρόφους μας στην Ελλάδα, στον αγώνα τους εναντίον του ΝΑΤΟ, εναντίον του ιμπεριαλισμού, εναντίον του παγκόσμιου κεφαλαίου».

- Ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία, πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ -- που συνεχίζεται έως και σήμερα --, στον οποίο είχε αντιταχθεί ο πληθυσμός κατά τη συντριπτική του πλειοψηφία;

- «Το 99% του τουρκικού λαού, και δεν υπερβάλλω, είναι εναντίον του πολέμου αυτού, και εναντίον της κατοχής του Ιράκ. Αλλά δεν είναι αρκετό. Δεν είναι αρκετό να κινητοποιούνται οι άνθρωποι. Δεν είναι αρκετές οι διαδηλώσεις, που είναι η πιο ορατή εκδήλωση εναντίον του πολέμου. Σήμερα, το θέμα του Ιράκ έχει γίνει και τουρκικό πρόβλημα, συνδέεται με το κουρδικό πρόβλημα και την έξαρση της βίας. Για το λαό της Τουρκίας, το πιο άμεσο πρόβλημα, που συνδέεται με την κατοχή, είναι ο πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό. Συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό πρόβλημα.

»Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε φθάσει στο παράδοξο να μην υπάρχουν καν διαδηλώσεις, όλοι να μένουν σπίτια τους και να λένε απλώς ότι είναι εναντίον του πολέμου. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση, όπως και ο τουρκικός στρατός, έχουν μετατοπίσει το επίκεντρο της προσοχής τους στο Αφγανιστάν. Στην αρχή αυτής της χρονιάς, η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Και στέλνουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα αυτή, έχουν ήδη φθάσει τις 5.000 σχεδόν. Και πιστεύουμε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί».

- Τι προσδοκά η τουρκική άρχουσα τάξη;

- «Το ψευτο-επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση και η ηγεσία του στρατού είναι ότι στέλνουν τις δυνάμεις αυτές για λόγους αποκατάστασης της ασφάλειας και της σταθερότητας. Αλλά, φυσικά, αυτό πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Στρατιώτες μας προσέγγισαν και μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε, δε θέλουν να πάνε στο Αφγανιστάν. Αλλά ούτε αυτό αρκεί. Στην Τουρκία, δεν είναι και τόσο εύκολο να αποφύγεις τον πόλεμο. Ενώ η ψευδαίσθηση ότι με την είσοδο στην ΕΕ θα λυθεί το κουρδικό συνεχίζει να προβάλλεται. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε στο επίκεντρο τη λαϊκή πάλη, αντίθετα με άλλα κόμματα τα οποία καλλιεργούν αυτήν την ψευδαίσθηση. Σε τελευταία ανάλυση, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει δημοκρατία: πρόκειται για τη δημοκρατία των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ