Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ευρύτατη... συναίνεση

Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται ικανοποιημένος με τη «χρυσή εποχή» της συναίνεσης που απολαμβάνουν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής οι επιλογές για την εξωτερική πολιτική

Ικανοποιημένος από την ευρύτατη συναίνεση που απολαμβάνουν οι επιλογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας, δήλωσε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η ένωση ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Η συναίνεση που διαπιστώνει ο υπουργός Εξωτερικών, για τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προφανώς αφορά στην κοινή προσέγγιση των κομμάτων που συμμετέχουν (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και συμφωνούν με το ρόλο της χώρας στο πλευρό των Αμερικανών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στην ανάγκη επανεξέτασης της «λύσης» στο Κυπριακό που προσφέρει το σχέδιο Ανάν, ή στη «ρεαλιστική» θέση περί ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

Μιλώντας για τη «στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ» ο Π. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή («αυτή είναι η μεγάλη στρατηγική μας επιλογή») και αναπτύσσει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, προανήγγειλε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο την προώθηση της δημοκρατίας και την πολιτισμική συνεργασία στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με την παρατήρηση ότι «η δημοκρατία δεν επιβάλλεται».

Μιλώντας για τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και στην Ολλανδία, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» δεν είναι «όχι» στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα μηνύματα πρέπει να αναλυθούν και να μελετηθούν.

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του ο Πέτρος Μολυβιάτης επέμεινε ότι τα «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών δεν πρέπει να ανακόψουν τη διαδικασία διεύρυνσης η οποία πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία το ολλανδικό και το γαλλικό «όχι» δεν επηρεάζουν την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στις 3 Οκτώβρη. Παρ' όλα αυτά, ο Π. Μολυβιάτης παραδέχτηκε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μίας ειδικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης, παρατηρώντας όμως, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας με την προϋπόθεση η Αγκυρα να εκπληρώσει όλους τους όρους και τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Η εκτίμηση του Πέτρου Μολυβιάτη, όπως τη διατύπωσε χτες, είναι ότι σε δέκα χρόνια, όταν θα οδεύει προς το τέλος η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό και ως εκ τούτου, αρνήθηκε να προχωρήσει σε «προβλέψεις» για το πώς και πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο Π. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι σημασία έχει η νέα προσπάθεια να μην οδηγηθεί σε αποτυχία την οποία κανείς δε θέλει και δεν μπορεί να αντέξει. Ο υπουργός προέβλεψε μάλιστα, ότι σύντομα θα υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και στην Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξε ότι «υπογραφή σημαίνει εφαρμογή».

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες για τουρισμό στη Λουκέρνη, ο Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να ασκείται με ελάχιστο όριο σοβαρότητας για να είναι αποτελεσματική», υπενθύμισε την άποψή του ότι σωστά δε διέκοψε την επίσκεψή του στην Αγκυρα ενώ υπήρχε σε εξέλιξη επεισόδιο στα Ιμια γιατί έτσι εκτονώθηκε η ένταση και ανακοίνωσε ότι το ΜΟΕ για την τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των δύο στρατηγείων βρίσκεται σε στάδιο τεχνικής επεξεργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της επιλογής της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το χρονοδιάγραμμα του Ελσίνκι για παραπομπή των «μεθοριακών διαφορών» στη Χάγη το 2004, θέτοντας ο ίδιος το ρητορικό ερώτημα: «γιατί στη διάρκεια πέντε χρόνων διερευνητικών συνομιλιών δεν υπήρξε αποτέλεσμα;».

Ο Π. Μολυβιάτης απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με το δικό του προσωπικό πολιτικό μέλλον. Οταν ρωτήθηκε περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού και αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ, είπε: «αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του πρωθυπουργού». Λίγο νωρίτερα πάντως είχε ανακοινώσει επίσκεψή του στη Μόσχα (7-8 Ιούλη) μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, προφανώς για να δώσει εμμέσως μία προκαταβολική απάντηση στις φήμες των ημερών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ