Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ
Σήμερα η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Η ουσιαστική άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το αυτονόητο για κάθε Ελληνα πολίτη, ότι δηλαδή το ελληνικό Σύνταγμα υπερέχει κάθε ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά χτες, μετά τη συνάντηση του Επιτρόπου Τσαρλς Μακγκρίβι με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο όσον αφορά το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς του νόμους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Π. Παυλόπουλος ήρθε στις Βρυξέλλες για να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις στην Κομισιόν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο. Εξηγήσεις που μάλλον δεν ικανοποίησαν τον Επίτροπο αφού μετά τη λήξη της συνάντησης ο εκπρόσωπός του Ολιβερ Ντρουζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα του βασικού μετόχου και του ελληνικού Συντάγματος θα συζητηθεί σήμερα στις 9 π.μ. στο Κολέγιο των Επιτρόπων υπογραμμίζοντας ότι δεν προέκυψαν νεότερα στοιχεία που να επιτρέπουν την αλλαγή της θέσης του Επιτρόπου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κομισιόν να αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι οι αντιρρήσεις της ΕΕ για το Ελληνικό Σύνταγμα ήταν αυτές που συζητήθηκαν και υφίστανται από το 2003. Υπογράμμισε ότι εξήγησε τις ελληνικές θέσεις κάνοντας σαφές ότι το Σύνταγμα και κατ' επέκταση ο νόμος είναι συμβατά με το Κοινοτικό Δίκαιο. Παρ' όλα αυτά ο αρμόδιος επίτροπος απάντησε ότι δεν πείστηκε και εξέφρασε την πρόθεσή του να εισηγηθεί σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων την έναρξη της διαδικασίας παράβασης εναντίον της Ελλάδας και την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής.

Ο Π. Παυλόπουλος επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υπερασπιστεί ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν χρειαστεί, το Σύνταγμα και την έννομη τάξη της χώρας.

Εξάλλου την προηγούμενη Κυριακή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ζήτησε να αποσυρθεί ο νόμος του «βασικού μετόχου» και μάλιστα πρότεινε «τα δυο μεγάλα κόμματα να συντάξουν από κοινού νέο νομοθέτημα»... Την πρόταση απέρριψε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση για το «βασικό μέτοχο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για μια χούφτα ευρώ... (2005-07-05 00:00:00.0)
Οι Βρυξέλλες υπαγορεύουν το νέο νόμο! (2005-05-04 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «συμβιβασμού» με Κομισιόν (2005-03-24 00:00:00.0)
Προκλητική παρέμβαση Κομισιόν (2005-03-23 00:00:00.0)
Να μην υποχωρήσει στις πιέσεις (2005-03-23 00:00:00.0)
«Βασική» ...μοιρασιά της πίτας (2005-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ