Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιδράσεις για το ... «ξεπούλημα»

Με συνθήματα αποδοκιμασίας κατά του πατριάρχη Ειρηναίου την περασμένη Κυριακή, περίπου 100 Παλαιστίνιοι ζήτησαν την παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις ισραηλινής εφημερίδας ότι πουλήθηκε μέρος της περιουσίας του πατριαρχείου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς επενδυτές. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν και προκηρύξεις με τις οποίες έκαναν λόγο για «εβραιοποίηση της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ», καθώς και για ευθύνες του πατριάρχη.

Από την πλευρά του, το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι μια «έγκυρη συναλλαγή θα έπρεπε να είχε τη συγκατάθεση του Πατριάρχη και της Συνόδου κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει η εν λόγω συναλλαγή είναι ανυπόστατη και άκυρη». Σημειώνει ακόμα ότι έχει δοθεί σήμα για τη σύλληψη του πρώην υπαλλήλου, που φέρεται εμπλεκόμενος σε αυτή την υπόθεση (εννοεί τον Ν. Παπαδήμα) και ότι στην Ελλάδα τού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Στο μεταξύ, υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του πατριάρχη Ειρηναίου, από την ιορδανική Βουλή, ενώ σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής φέρεται να προχωρά η ανεξάρτητη Παλαιστινιακή Αρχή με τη σύμφωνη γνώμη και της Ιορδανικής κυβέρνησης. Χτες, ο αρχιγραμματέας του Παναγίου Τάφου Μητροπολίτης Κωνσταντίνης Αρίσταρχος δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι τιμά και στηρίζει τον πατριαρχικό θεσμό και τον πατριάρχη.

Χτες τη νύχτα, έφτασε στα Ιεροσόλυμα ομάδα από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συμμετέχουν ο επικεφαλής της διεύθυνσης εκκλησιαστικών υποθέσεων, δύο οικονομολόγοι και δύο νομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, δεν αποκλείεται τελικά να πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος στο πατριαρχείο και από άλλες εκκλησιαστικές κοινότητες, ενδεχόμενο το οποίο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ήδη μπερδεμένη κατάσταση.

«Η Ελλάδα αποδίδει σημασία στην άμεση διερεύνηση των υποθέσεων που φαίνεται να έχουν προκύψει με το πατριαρχείο Ιεροσολύμων», είπε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας να απαντήσει αν υπάρχει θέμα παραίτησης του Ειρηναίου. «Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να εκφέρουμε τέτοιες κρίσεις» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι και άμεσο και ζωντανό, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα, ωστόσο δεν απεκδύεται των ηθικών της υποχρεώσεων».

Τέλος, χτες, γραπτές εξηγήσεις για τις εις βάρος τους καταγγελίες αποφάσισε να ζητήσει σε πρώτο στάδιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρο (σ.σ. για σεξουαλική παρενόχληση) και τον μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα (σ.σ. για κακοδιαχείριση στη μητρόπολή του).

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Σεβασμός στους διακριτούς ρόλους

Να υπάρξει σεβασμός στους διακριτούς ρόλους Κράτους - Εκκλησίας, έτσι όπως αυτοί ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο για την «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

«Το ισχύον σύνταγμα ορίζει με χαρακτηριστική σαφήνεια τους διακριτούς ρόλους του Κράτους και της Εκκλησίας, με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας», ανέφερε ο Κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Η συνάντησή μας είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Σηματοδοτεί τη διαχρονική διακήρυξη της κοινής συνείδησης Εκκλησίας - Πολιτείας για τους διακριτούς ρόλους και υπενθυμίζει ότι οι υπερβάσεις των ορίων προκαλούν δυσάρεστες και επικίνδυνες συνέπειες, τόσο για τη λειτουργία των θεσμών όσο και για την κοινωνία».

Ο Κ. Παπούλιας ζήτησε, επίσης, από τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να ανταποκριθούν «στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για κάθαρση στο χώρο της Εκκλησίας, που επί της ουσίας σημαίνει σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές του χριστιανισμού - εκείνες της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας και της πνευματικότητας».

  • Τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο επισκέφτηκε χτες, ο νέος Νούτσιος του Βατικανού στην Αθήνα, αρχιεπίσκοπος Σοντριάνο Πάτρικ Κοβενέι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ