Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Οχι» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Προς απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» γέρνει η πλάστιγγα της γαλλικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα, αν και είναι απλώς ενδεικτικά και έχει γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση Ραφαρέν και τον Πρόεδρο Σιράκ να υποτιμηθούν, δεν παύουν να προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 52% των Γάλλων λέει ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα». Βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει αναποφάσιστο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη «μάχη» θα δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Οπως, επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, η κοινωνική θέση και η οπτική, με βάση την οποία αυτό το πρόσφατο 52% λέει ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα», διαφέρουν, κατά πολύ, από τα αντίστοιχα στοιχεία των περασμένων δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με το διευθυντή πολιτικών μελετών του Ινστιτούτου «Louis - Harris», Φρανσουά Μικέ - Μαρτί, αρχικά η τάση απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» χαρακτηριζόταν από το φόβο για την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και από τη σταθερή αντίθεση της πλειοψηφίας των Γάλλων στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σήμερα, όμως, επισημαίνει ο Μικέ - Μαρτί, το ΟΧΙ βασίζεται σε άλλα κριτήρια, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του κρίνουν με βάση την πτώση της αγοραστικής δύναμής τους και την αύξηση της ανεργίας.

Οπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, η πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν το «ευρωσύνταγμα» προέρχεται από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και επωφελείται από σταθερές συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, όσοι αντιτίθενται στην υιοθέτησή του, στην πλειοψηφία τους, είναι ανειδίκευτοι εργάτες, προσωρινά απασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ενα, επίσης, ενδεικτικό στοιχείο είναι, ίσως, ότι οι ψηφοφόροι του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού UMP, κατά πλειοψηφία, τάσσονται υπέρ του «ευρωσυντάγματος», ενώ αντίθετοι φέρονται να είναι οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Αριστεράς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου η ηγεσία τάχθηκε υπέρ.

Οι υπέρμαχοι του ΟΧΙ θεωρούν ότι ο χρόνος κυλά υπέρ τους, καθώς εκτιμούν ότι όσο περισσότερα μάθουν οι πολίτες για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος», τόσο ευκολότερα θα το απορρίψουν. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Σιράκ, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που έχει προγραμματιστεί για την 29η Μάη, δεν μπορεί παρά να είναι ανήσυχος. Γνωρίζει ότι μέρος των υποστηρικτών του ΟΧΙ, θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.

Αρκετοί τον συμβουλεύουν να «θυσιάσει» τον πρωθυπουργό Ραφαρέν, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα αλλάξει και να καθησυχάσει την πλειοψηφία των μεσαίων και χαμηλόμισθων εργαζομένων, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ότι δεν απειλούνται με ακόμη χειρότερες ημέρες από την υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος». Μέχρι στιγμής, όμως, ο Γάλλος Πρόεδρος δε φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ο ΥΠΕΞ, Μισέλ Μπαρνιέ, απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να ψηφίσουν «με κριτήριο ευρωπαϊκά ζητήματα και όχι την εσωτερική πολιτική». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ο πρώην υπερυπουργός Οικονομίας που προώθησε όλες τις περικοπές, Νικολά Σαρκοζί, επιμένει να χρησιμοποιεί τον «άσο» της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι μόνο με την υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος» θα «υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να απομακρυνθεί η Τουρκία από την ΕΕ».

Το βέβαιο είναι, όπως υπενθύμιζε και ο διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων «CSA - Opinion», Στεφάν Ροζέ, ότι «οι Γάλλοι επηρεάζονται πολύ από την επικαιρότητα και μπορεί να αλλάξουν γνώμη με εκπληκτική ταχύτητα, ακόμη και μπροστά στην κάλπη». Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση του ανάλογου δημοψηφίσματος που έγινε το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τότε, οι δημοσκοπήσεις, τον Ιούνη, έδειχναν το 69% να τάσσεται υπέρ της συνθήκης, αλλά οι κάλπες το Σεπτέμβρη έδειξαν μόνο το 51% να ψηφίζει υπέρ.

Ο Ροζέ επισημαίνει, επίσης, ότι όσο πιο δυναμική και μακρόχρονη αποδειχτεί η προεκλογική εκστρατεία για το «ευρωσύνταγμα», τόσο ευνοούνται οι υποστηρικτές του ΟΧΙ, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αφυπνιστεί το κομμάτι εκείνο των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που είθισται να απέχει από την κάθε είδους εκλογική διαδικασία. Αν αυτοί οι «μη προνομιούχοι», όπως τους ονομάζει, αποφασίσουν να ψηφίσουν, τότε πιθανότατα θα ψηφίσουν ΟΧΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ