Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες ισορροπίες στο Συνασπισμό

Νέες ισορροπίες φαίνεται να διαμορφώνονται στο Συνασπισμό, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αναδιάταξη των δυνάμεων με δημιουργία νέων τάσεων και κινήσεων. Την περασμένη Κυριακή συγκροτήθηκε η τάση της «Αριστερής Ανανέωσης» από στελέχη που πρόσκεινταν στους λεγόμενους «προεδρικούς» (Κουβέλης, Λυκούδης, Μπαλάφας κ.ά.), τάση που τα προηγούμενα χρόνια στήριζε τον Ν. Κωνσταντόπουλο και διασπάστηκε λίγο πριν το Συνέδριο του Δεκέμβρη. Στην ιδρυτική σύσκεψη παρευρέθηκαν και στελέχη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης» (Παπαγιαννάκης κ.ά.). Η νέα τάση ευελπιστεί, όπως διακηρύττει, να αποτελέσει τον πυρήνα της ανασυγκρότησης του αριστερού ανανεωτικού ρεύματος εντός του ΣΥΝ, ενώ διαφαίνονται εκ μέρους της αντιπολιτευτικές διαθέσεις ως προς τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.

Συγχρόνως, άλλα στελέχη των «προεδρικών», μεταξύ των οποίων το δεξί χέρι του Ν. Κωνσταντόπουλου επί προεδρίας του, Στ. Πιτσιόρλας, ανέλαβαν «πρωτοβουλία πολιτικού διαλόγου» με τη «φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπέρβαση του σημερινού ρόλου των τάσεων». Πληροφορίες θέλουν τις δύο αυτές κινήσεις σε αντιπαλότητα, άλλωστε στη σύσκεψη της «Αριστερής Ανανέωσης» ο Γ. Μπαλάφας άφησε αιχμές κάνοντας λόγο για περιφρονητικές προσεγγίσεις στο ρόλο των τάσεων και οβιδιακές μεταμορφώσεις εκείνων που κάποτε μιλούσαν για το αδιάσπαστο των τάσεων και σήμερα εξαγγέλλουν την υπέρβασή τους. Ακόμα, κριτικά προσέγγισε την τακτική συνεργασιών της ηγεσίας του ΣΥΝ, λέγοντας πως η νέα τάση «αρνείται τους μαξιμαλισμούς σχετικά με την ενότητα της αριστεράς, τις μεγαλοστομίες και τη δημιουργία ψευδών εικόνων που αποδείχτηκε πως μόνο απογοητεύσεις γεννούν».

Στο μεταξύ δυστοκία παρατηρείται στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής, με την οποία ο Συνασπισμός θα κατέλθει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η συνεδρίαση της ΚΠΕ που θα ασχοληθεί με το θέμα, καθώς μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος αντιτίθεται με σφοδρότητα στο ενδεχόμενο αλλαγής της ως τα σήμερα πολιτικής συμμαχιών στο πεδίο αυτό, κυρίως με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη η νέα ηγεσία εκτιμά την αναθεώρηση της στάσης του κόμματος ως προϋπόθεση για την καταγραφή της «αριστερής στροφής» που επαγγέλλεται μετά το Συνέδριο. Οι οργανώσεις του ΣΥΝ πάντως άρχισαν ήδη να συζητούν τις προτάσεις για καταστατικές αλλαγές και για την κομματική ανασυγκρότηση, καθώς στα μέσα του Απρίλη διεξάγεται επ' αυτών των ζητημάτων Συνέδριο.

Καταγγελίες σε βάρος Κωνσταντόπουλου

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΘΕΜΑ», σύμφωνα με το οποίο ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξαιτίας στοιχείων που υπάρχουν εναντίον του και αφορούν σε κακοποίηση της πρώην συζύγου του κ. Φωτεινής Τομάη. Η εφημερίδα επικαλείται την υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Ειρήνη Δορκοφίκη, η οποία φέρεται να δήλωσε: «Μαύρη την έκανε στο ξύλο τη γυναίκα του».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αντέδρασε έντονα στο δημοσίευμα, μάλιστα φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κατάθεση μηνύσεων, ενώ με δήλωσή του αποδίδει την ιστορία αυτή στον αγώνα του εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής, παρακρατικών και παραεκκλησιαστικών μηχανισμών και δηλώνει εντάξει με τη συνείδησή του.

Να σημειώσουμε πως η εφημερίδα που δημοσιοποίησε το θέμα με ανακοίνωσή της δήλωσε πως θέτει στη διάθεση του Ν. Κωνσταντόπουλου κι άλλες βαρύτερες δηλώσεις που έκανε εναντίον του η κ. Δορκοφίκη, τις οποίες δεν έκρινε σκόπιμο να δημοσιεύσει. Η ίδια φέρεται να έχει μιλήσει και για άλλους πολιτικούς που ασκούσαν οικογενειακή βία.

Εξαιτίας του ζητήματος αυτού, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποφάσισε να απομακρύνει από τη θέση της την Ειρήνη Δορκοφίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο συνέδριο οι οριστικές αποφάσεις (2007-02-13 00:00:00.0)
Σταθερά σοσιαλδημοκρατικά στο σύνολό του (2004-10-31 00:00:00.0)
Τώρα διασπώνται και οι τάσεις! (2004-07-20 00:00:00.0)
Φεύγω κι από βουλευτής αν... (2004-06-22 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις (2000-04-13 00:00:00.0)
Διαμάχες μηχανισμών (1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ