Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις

Ανοιξαν για τα καλά οι «ασκοί του Αιόλου» στο Συνασπισμό και η εσωκομματική αντιπαράθεση, με αφορμή την πτώση του εκλογικού ποσοστού του κόμματος, αποκτά μέρα με τη μέρα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ετσι, χτες, ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος , πέρασε στην αντεπίθεση και καταδεικνύοντας τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής» τάσης - που ζήτησαν επαναπροσδιορισμό στρατηγικής, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αλλαγή ηγεσίας - δήλωσε: «Οι κραυγές όσων με δυσκολία κρύβουν τη χαρά τους για το αποτέλεσμα και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν για άλλη μια φορά προβλήματα στον ΣΥΝ, αποτελούν θλιβερό φαινόμενο»!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την πεποίθηση πως το κόμμα θα αποδοκιμάσει αυτά τα φαινόμενα και πως δε θα επιτρέψει σε κανένα να δημιουργήσει φθοροποιές καταστάσεις! Ωστόσο, δεν απέκλεισε αλλαγή ηγεσίας, αναφέροντας πως «πρώτος εγώ θα αναλάβω την ευθύνη της μέχρι σήμερα πορείας του κόμματος, του εκλογικού αποτελέσματος...».

Αμεση ήταν η αντίδραση του κύριου εκφραστή της «εκσυγχρονιστικής» τάσης Νίκου Μπίστη, ο οποίος με μια καυστική ανακοίνωση δήλωσε πως «όταν έχουμε πυρετό, αναζητάμε τα αίτια, δεν εκνευριζόμαστε με το θερμόμετρο». Απαντώντας δε στις κατηγορίες που κυκλοφορούν στην Κουμουνδούρου, πως οι «εκσυγχρονιστές» δε νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική, αφού δε βοήθησαν στον προεκλογικό αγώνα, σημειώνει: «Την αγωνία μας για την προοπτική του ΣΥΝ την αποδείξαμε εμπράκτως στην εκλογική προσπάθεια του κόμματος, όσο και με την έγκαιρη επισήμανση των αιτιών της πτωτικής του πορείας. Η πορεία αυτή δεν αντιστρέφεται, ούτε με ανακάλυψη "εσωτερικών εχθρών" ούτε με υπαινιγμούς για ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Η «κόντρα» αναμένεται να εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που επισπεύδεται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία. Ωστόσο, το θολό μετεκλογικό τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί τον Ιούνη.

Οι δύο βασικές τάσεις φέρονται αποφασισμένες να «τραβήξουν το σκοινί», σε ό,τι αφορά στην τακτική του κόμματος, αφού επ' αυτής γίνεται ο καυγάς, ιδιαίτερα το «αριστερό ρεύμα» που ισχυρίζεται πως έχει τη βάση του κόμματος με το μέρος του. Στα πλαίσια αυτά στελέχη όλων των τάσεων επεξεργάζονται πυρετωδώς την τακτική τους με στόχο την επικράτηση των απόψεών τους στο συνέδριο, όπου, όπως πιστεύουν, θα κλείσουν ανοιχτοί λογαριασμοί, στόχος που αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους του συνεδρίου.

Να σημειωθεί επίσης πως ο Ν. Μπίστης και η πλειοψηφία των στελεχών της «εκσυγχρονιστικής» τάσης διαχώρισαν τη θέση τους απ' αυτή του Θ. Γεωργακόπουλου για αλλαγή ηγεσίας, εμμένοντας όμως στην αλλαγή της στρατηγικής. Χτες εξάλλου και οι δύο σε άρθρα τους στο «Βήμα» υπογράμμισαν την ανάγκη ο ΣΥΝ να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Μπίστης προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα «παραδώσει στη ΝΔ» και ο ΣΥΝ θα «βρεθεί εκτός εξελίξεων». Από την πλευρά του ο Θ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με τις εκλογικές συνεργασίες του κόμματος, ζήτησε εκ νέου αλλαγή της ηγεσίας χρεώνοντάς της την εκλογική ήττα, καθώς και να πρωταγωνιστήσει ο Συνασπισμός στη «συγκρότηση της κεντροαριστεράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΝεργασίες ...και διεργασίες (2003-12-09 00:00:00.0)
Διαμηνύει την - υπό όρους - διαθεσιμότητά του (2002-11-02 00:00:00.0)
Αντιθέσεις επί των θέσεων (2000-05-11 00:00:00.0)
"Φαγούρα" για την κεντροαριστερή συνεργασία (1999-02-02 00:00:00.0)
Διαμάχες μηχανισμών (1996-04-02 00:00:00.0)
Χρονιά ενεργοποίησης ενός παροπλισμένου "δεκανικιού" (1995-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ