Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Δέχεστε ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τη «διαδικασία σταθεροποίησης της ΝΑ Ευρώπης»

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση Lagendijk «σχετικά με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης στη ΝΑ Ευρώπη», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας υπογράμμισε τα εξής:

«Η έκθεση εντάσσεται πλήρως στις εκτιμήσεις και επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Ουσιαστικά δέχεται ότι ο λύκος μπορεί να φυλάξει τα πρόβατα.

Ο χαρακτήρας του Συμφώνου Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη είναι επεμβατικός με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Δε θα αναφερθώ για άλλη μια φορά στο πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αλλού, στις κραυγαλέες παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών στο εσωτερικό της ΕΕ, στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Θα σημειώσω επί του παρόντος ότι πραγματικός στόχος αυτού του Συμφώνου είναι η πολιτική και οικονομική εξάρτηση των χωρών της περιοχής, η καταλήστευση του πλούτου τους και η υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμής τους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως τονίζεται και στην έκθεση, είναι το ότι στην περιοχή πρόκειται να δοκιμαστεί "η ικανότητα της ΕΕ να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό πολιτικό και στρατιωτικό μηχανισμό για τη διαχείριση των κρίσεων και την πρόληψή τους". Ετοιμάζονται δηλαδή, νέες επεμβάσεις ακόμα και στρατιωτικές με στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο.

Ενδεικτικό για το τι μέλλει γενέσθαι, είναι η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και ευρύτερα στη Γιουγκοσλαβία.

Εξάλλου ο σεβασμός των συνόρων, δεν είναι θέμα γενικολόγων διακηρύξεων και ευχών, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση, αλλά σεβασμού στην πράξη της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας των χωρών, μη υποδαύλισης εντάσεων και εθνικιστικών αποσχιστικών τάσεων, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από ό,τι κάνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι όλο και πιο συχνές δηλώσεις για τη δυνατότητα αλλαγής των συνόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Είναι φανερό ότι οι υποστηρικτές αυτού του Συμφώνου Σταθερότητας θέλουν να κάμψουν οποιαδήποτε αντίσταση στα σχέδιά τους, ιδιαίτερα όταν αυτή δείχνει το δρόμο του αγώνα. Προσπαθούν είτε με τη βία, είτε με τον οικονομικό εκβιασμό να τρομοκρατήσουν τους λαούς να τους υποτάξουν στη Νέα Τάξη. Και το ερώτημα είναι με βάση ποια αρχή του Διεθνούς Δικαίου ενεργούν έτσι.

Πεπεισμένοι, λοιπόν, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα φέρει νέα δεινά στους λαούς της περιοχής και θα ενισχύσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα καταψηφίσουμε την έκθεση και θα αναπτύξουμε τον αγώνα εναντίον του, υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ