Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Οι αλλαγές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης

Τι συνιστά η Κομισιόν στην κυβέρνηση. Αποκαλυπτική δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Π. Σόλμπες

Προτεραιότητα του Διευθυντηρίου της ΕΕ παραμένει αμετακίνητα η «αναμόρφωση» των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στα κράτη - μέλη. Αυτό αποδεικνύεται και από το κείμενο της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας. Εξάλλου, αυτή η προτεραιότητα επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.

Στο κείμενο «συστάσεων» προς την ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν σημειώνει ότι πρέπει:

«Να συνεχιστεί η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Παράλληλα, να βελτιωθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων».

Με την πρόταση αυτή η Κομισιόν προσδιορίζει ότι η αναμόρφωση του συστήματος θα στηρίζεται στον όρο της «βιωσιμότητας», η οποία στα πλαίσια της σημερινής δημοσιονομικής πολιτικής σημαίνει λογιστική αντιμετώπιση της σχέσης εισφορών και παροχών. Ενώ με την πρόταση για βελτίωση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων, δίνει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του συνόλου των αποθεματικών στο τζόγο του Χρηματιστηρίου.

Ομως περισσότερο αποκαλυπτικός για το τι μέλλει γενέσθαι σ' αυτό τον τομέα ήταν ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, στη συνέντευξη του.

Ο Π. Σόλμπες ανέφερε ότι «οι 15 θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του Ελσίνκι και της Λισαβόνας, κυρίως δε αυτές που αφορούν τα ασφαλιστικά συστήματα των κρατών - μελών». Ο Ισπανός επίτροπος τόνισε ότι «θα πρέπει να μελετηθεί η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού στα κράτη - μέλη και να εκτιμηθεί η επίπτωση της εξέλιξης αυτής στα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών - μελών».

Ετσι προσδιορίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια η βάση της περιβόητης «αναμόρφωσης» του συστήματος. Είναι λοιπόν η αύξηση του ορίου της συνταξιοδότησης και η αλλαγή του τρόπου της συνταξιοδότησης. Δηλαδή, η καθιέρωση του «τριζωνικού» μοντέλου, όπου ένα μέρος της σύνταξης θα δίνεται απ' το κράτος, το άλλο θα προκύπτει από το τι θα αποδίδει το «παίξιμο» των εισφορών των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο, και το τρίτο μέρος θα προέρχεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πλήγματα κατά των λαών (2006-03-25 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο ξανά το συνταξιοδοτικό (2003-05-22 00:00:00.0)
Αποκαλυπτική σιωπή (2003-02-05 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης! (2001-06-28 00:00:00.0)
Πιο αυστηρή η δημοσιονομική πολιτική στη χώρα μας (2000-05-24 00:00:00.0)
Απ' τη Λισαβόνα αρχίζει ο δρόμος για το ... Μεσαίωνα (2000-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ