Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάνουν λάθος

Πριν σβήσει ο απόηχος των προσωπικών προεκλογικών υποσχέσεων και «δεσμεύσεων» του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη - που καλούσε τον ελληνικό λαό να ξαναεμπιστευτεί την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα καλύτερες μέρες (με αυξήσεις στις συντάξεις, μείωση της ανεργίας και άλλα παρόμοια) - το διευθυντήριο των Βρυξελλών, έσπευσε να ανακαλέσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην τάξη! Δίνοντας προχτές στη δημοσιότητα τις δύο εκθέσεις της Επιτροπής της ΕΕ - με τις συστάσεις και υποδείξεις προς τις κυβερνήσεις των 15 χωρών - μελών της κοινότητας - ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος υπενθύμισε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Ετσι, πριν οριστικοποιηθεί η σύνθεση της αυτοδύναμης κυβέρνησης - δυνατότητα που του δίνει το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα αφού το ΠΑΣΟΚ με το 43,79% των ψήφων «κέρδισε» το 52,67% των βουλευτικών εδρών - η Κομισιόν αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το πλαίσιο, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα επιμέρους μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση στην ερχόμενη τετραετία. Υπέδειξαν δηλαδή να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών, που δεν είναι έξω βεβαίως από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίζει «να παίρνει τα πολλά από τους πολλούς και φτωχούς και να τα ξαναμοιράζει στους λίγους και πλούσιους».

Ετσι αντί της υπόσχεσης, για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ένα δεκαχίλιαρο, θα εφαρμόσει την κατάργηση του θεσμού των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που υποχρέωναν τους επιχειρηματίες να καταβάλουν το συμβατικό ελάχιστο μισθό και ημερομίσθιο και θα τους επιτρέπουν στο εξής να συμπιέσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τους μισθούς και τα ημερομίσθια αξιοποιώντας την αυξανόμενη ανεργία.

Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια, να φροντίσουν για την εφαρμογή αντιλαϊκών εισοδηματικών πολιτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας μοντέλα «σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα»!

Αντί για μέτρα που θα οδηγούσαν στη μείωση της ανεργίας με την αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 600.000 (300.000 νέες θέσεις εργασίας και 300.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης), να προχωρήσει στην επέκταση του θεσμού της μερικής απασχόλησης (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ.) που οδηγεί στη... «δικαιότερη» μοιρασιά της ανεργίας!

Αντί για αύξηση της κατώτατης σύνταξης σε «πάνω από 150.000 δραχμές», να διατηρήσει τις χαμηλές συντάξεις πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και να ανατρέψει τις κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων, με την εφαρμογή μέτρων (ανταποδοτικότητα, «αξιοποίηση» των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο κλπ.) που υποτίθεται θα εξασφαλίζουν τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντί για «περισσότερο κοινωνικό κράτος», να επιδιώξουν την παραπέρα μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, με την αύξηση των φόρων, τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για κοινωνικούς σκοπούς και τη συνέχιση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

***

Αν το διευθυντήριο των Βρυξελλών και η κυβέρνηση Σημίτη, νομίζουν πως ο ελληνικός λαός θα αποδεχτεί μοιρολατρικά την εφαρμογή των συγκεκριμένων αντιλαϊκών μέτρων, στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», κάνουν λάθος. Ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, οι δρόμοι του αγώνα ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με την ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Η αντίσταση, το ΟΧΙ και το ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ σε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές, δεν εκφράζονται μόνο με την ψήφο στις εθνικές εκλογές κάθε 3 - 4 χρόνια αλλά και με τους λαϊκούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ