Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Φαγούρα" για την κεντροαριστερή συνεργασία

Με πληθώρα συνεντεύξεων, αλλά και με κινήσεις τακτικής, χωρίς να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, οι εταίροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προσπαθούν να αναθερμάνουν το "όραμα" της Κεντροαριστεράς.

Ετσι, το Σάββατο, με συνέντευξή της στο "Φλας", η "κεντροαριστερή" Μ. Δαμανάκη διαπιστώνει ότι "η ιδέα της συνεργασίας κερδίζει έδαφος", αφού ακόμα και στο κόμμα της, "σήμερα, αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί ο ΣΥΝ να είναι αδιάφορος στο ποιος είναι κυβέρνηση". Η ίδια δηλώνει: "πιστεύω στη σύγκλιση αυτών των δυνάμεων του ευρύτερου, ας πούμε, χώρου" και προβάλλει το ότι "για να υπάρξει εκλογική συνεργασία (μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) θα πρέπει να καταλήξει αφού υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν".

Σε ανάλογο συναινετικό ύφος, παίρνοντας τη σκυτάλη, χτες, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης,αποδίδει σε "εκατέρωθεν φοβίες και ανασφάλειες, που οδήγησαν σε αμοιβαία δυσπιστία και καχυποψία" την καθυστέρηση στην προσέγγιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Ομως, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι "αργά, ίσως βασανιστικά, θα βρεθούμε στον κοινό δρόμο της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς". Σχετικά με τις διαδικασίες προγραμματικής σύγκλισης, ο Γ. Πασχαλίδης αναφέρει ότι "έχω προτείνει ομάδες επαφής για τον προγραμματικό διάλογο. Θέλει πολλή δουλιά χωρίς αυταπάτες, χωρίς προκαταλήψεις". Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Πασχαλίδης "ρίχνει στο τραπέζι" και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, τονίζοντας: "... μια αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού είναι αναγκαία συνθήκη στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού", κάτι που προβάλλει και η ηγεσία του ΣΥΝ. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί (το ΣΥΝ) πως "το πρόσχημα των προαπαιτούμενων για έναν προγραμματικό διάλογο δυσκολεύει κάθε βήμα συνάντησης όσων ενδιαφέρονται πραγματικά γι' αυτή την υπόθεση".

Ωστόσο, ενώ από τη μια προωθείται, όπως προωθείται, ο κεντροαριστερός διάλογος, την ίδια ώρα οι εταίροι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου έχει εκλεγεί νομάρχης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το στέλεχος του ΣΥΝ Π. Σκοτινιώτης,απειλούν να "σπάσουν" τη συνεργασία τους γιατί δεν "τα βρίσκουν" στο... λουφέ. Η ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση - τελεσίγραφο απαιτεί από τον Π. Σκοτινιώτη να τοποθετήσει, αντί άλλου ημετέρου, συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση της "Αναπτυξιακής Εταιρίας Μαγνησίας" (ΑΝΕΜ). Διαφορετικά, κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη των νομαρχιακών συμβούλων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Με αυτή τη στάση της ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση,που κάνει λόγο "για μεθοδεύσεις και μηχανισμούς".

Στο μεταξύ, έντονα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ στην κατάρτιση της ευρωλίστας του, καθώς προχωρά στην οργάνωση εσωτερικού δημοψηφίσματος για την επιλογή των πρώτων στη λίστα. Καθώς περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις δύο πρώτες θέσεις που κατέχουν οι Μ. Παπαγιαννάκης και Αλ. Αλαβάνος,οι οποίοι θα είναι ξανά υποψήφιοι, και καθώς οι διάφορες τάσεις του ΣΥΝ προβάλλουν τους δικούς τους υποψηφίους, τα πράγματα περιπλέκονται. Πρωτίστως, απειλείται να βγει εκτός εκλόγιμης θέσης ο Μ. Παπαγιαννάκης, που τελευταία παρουσιάζεται αντιηγετικός... και να προκριθεί ο "προεδρικός" Ν. Μπίστης στη θέση του, ενώ υποψηφιότητα φαίνεται να βάζει και ο Σπ. Βούγιας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και ο Ν. Χουντής,που στηρίζεται από το λεγόμενο "Αριστερό Ρεύμα" μαζί με τον Αλ. Αλαβάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ