Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διαμηνύει την - υπό όρους - διαθεσιμότητά του

Αρχισε χτες η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

Στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσαν οι επιθέσεις φιλίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς το Συνασπισμό, άρχισαν χτες οι εργασίες της τριήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ. Συνεδρίαση που όλα τα δεδομένα συνηγορούν πως θα διεξαχθεί σε σχετικά ήπιους τόνους, έπειτα από μια βδομάδα διαβουλεύσεων που κατέληξαν με συμφωνία όλων των τάσεων του κόμματος ως προς την τακτική που θα ακολουθηθεί στο μεγάλο θέμα των συνεργασιών.

Ενδεικτικό αυτού είναι το ότι η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) εισηγείται ομόφωνα στην ΚΠΕ το σχέδιο απόφασης, το οποίο επιδέχεται πολλών αναγνώσεων και ακόμα περισσότερων ερμηνειών, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο σχέδιο απόφασης τονίζεται η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική και η απροθυμία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εκλογική συμπεριφορά μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος. Ταυτόχρονα, η ΠΓ επιτίθεται στο ΚΚΕ κατηγορώντας το για «διχαστική και εχθρική στάση» απέναντι στη συνεργασία της Αριστεράς, για «δογματικές αντιλήψεις που δε βρίσκουν ανταπόκριση» και «επιθετική στάση» απέναντι στο ΣΥΝ.

Οσο για τον ίδιο το ΣΥΝ, η ΠΓ εκτιμά ότι η στάση του επιδοκιμάστηκε τόσο εκεί που επιλέχθηκε «πολιτική συνεργασίας και συσπείρωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς» όσο και εκεί που επιλέχθηκε «η ανοιχτή πολιτική συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση αυτοδιοικητικών κριτηρίων», όπως βαφτίζονται οι εκτεταμένες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι τώρα αφορά στο πώς θα κινηθεί ο ΣΥΝ το επόμενο διάστημα και με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές, είναι αξιοσημείωτο ότι η ηγεσία του κόμματος, συνεκτιμώντας την ανυπαρξία επαρκών εγγυήσεων για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτει προς στιγμήν αυτό το ενδεχόμενο, αφήνοντας όμως ανοιχτές τις πόρτες και δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά της, αρκεί να υπάρξουν κάποιες διασφαλίσεις...

Το σχέδιο απόφασης είναι έτσι καμωμένο, ώστε να ικανοποιεί τους πάντες. Αφενός δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΝ θα επιμείνει στη γραμμή συνεργασίας και συσπείρωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς» και ότι «ο χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, που πρέπει να ενισχυθεί». Αφετέρου δηλώνοντας ότι «θα επιμείνει στο στόχο της αλλαγής του συστήματος διακυβέρνησης, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελεί και η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό και τις σχέσεις των κομμάτων».

Κατόπιν τούτων διαμηνύεται στο ΠΑΣΟΚ: «Ο ΣΥΝ αποτελεί μια δύναμη που επιδιώκει σταθερά και προς κάθε κατεύθυνση το γόνιμο και ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο, μια δύναμη χρήσιμη για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης και την αναζήτηση νέων απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα της χώρας».

Αλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του διευκρίνισε ότι «μόνον εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να περάσουμε στη φάση των κυβερνήσεων συνεργασίας», για να γίνει αυτό «πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος» και «να δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική». Συμπλήρωσε δε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων», αφού «ο εκλογικός νόμος θα δώσει μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ