Σάββατο 2 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς... πικρή λύση

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα είναι, κατά την έκφρασή του, πικρή.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το έγκλημα του πραξικοπήματος ήταν μεγάλο και αντίστοιχα μεγάλο θα είναι και το τίμημα που θα πληρώσουμε για τη λύση του Κυπριακού.

Εκείνο που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι να επιτευχτεί μια βιώσιμη λύση που θα εδράζεται σε μερικές απαιτήσεις του Εθνικού Συμβουλίου και οι οποίες θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, επίσης, να νοηθεί ότι ο ξένος παράγοντας πιστεύει ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, γεγονός, όπως είπε, που μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο εάν και εφόσον καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Εξ άλλου, ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο μέχρι τώρα δεν έχει ενημερωθεί, εάν θα κατατεθεί ή όχι σχέδιο λύσης και ότι το μόνο που υπάρχει είναι τα διάφορα σενάρια τα οποία ακούγονται.

Στο μεταξύ, ο Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χτες ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει στη διάθεσή του πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού και ότι η κατάθεσή του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία. Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε πως αν ο Κόφι Ανάν αξιολογήσει το αποτέλεσμα των εκλογών ως ευνοϊκό θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα, στην υποβολή του σχεδίου του.

Θέση της κυπριακής κυβέρνησης, είπε ο κ. Μαρκίδης, είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί η σωστή λύση στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον προσεχή Δεκέμβρη.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναμένει τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών, ενώ οι συνεργάτες του προετοιμάζονται και συγκεντρώνουν στοιχεία για την υποβολή σχεδίου λύσης.

Μερικά από τα στοιχεία αυτά, είπε ο κύριος Κασουλίδης, είναι αποδεκτά και άλλα όχι.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλούσε μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε, είπε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βρίσκεται σε τελικό στάδιο και χαρακτήρισε φιλική τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης και της Εθνοσυνέλευσης.

Επίσκεψη του Κ. Ανάν
στον Ρ. Ντενκτάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, μετά τις δύο εγχειρήσεις καρδιάς, στις οποίες υποβλήθηκε, ανακοίνωσε ο Εργκούν Ολγκούν, σύμβουλος του Ντενκτάς.

Η συνάντηση που διήρκεσε μισή ώρα πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο Ντενκτάς μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, διευκρίνισε ο Ολγκούν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια επίσκεψη αβροφροσύνης.

Οι δύο άντρες δε συζήτησαν το Κυπριακό, ούτε τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Ανάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως επισκέφτηκε έναν παλιό φίλο για να του ευχηθεί περαστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφυκτικές πιέσεις από τον Κ. Ανάν(2003-03-06 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις για όχι σύντομες εξελίξεις(2003-02-04 00:00:00.0)
Ενταση στη συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ(2002-11-23 00:00:00.0)
Προσεκτικά βήματα συνιστούν οι Ελληνοκύπριοι(2002-08-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Κασουλίδη - ντε Σότο(2001-09-15 00:00:00.0)
Διαψεύδεται η αποστολή εγγράφου από την Αθήνα(2001-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ