Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΙΠΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Μία από τα ίδια...

Καμιά αξιόλογη πρόοδος δεν σημειώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες οι Κ.Καραμανλής και Τ. Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκφρασε τη συμφωνία του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρά τη συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις του.

Ο Κ. Καραμνλής στη δήλωση που έκανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της. Η Τουρκία είπε, πρέπει να κάνει αρκετά πράγματα για να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Ανάμεσα σ' αυτά και να υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας μέχρι τις 30 Οκτώβρη. Παράλληλα είπε ότι, όπως έδειξε τον τελευταίο καιρό, η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να φανεί ελαστική, εννοώντας την εξέλιξη σε σχέση με την Κροατία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο μερών να συνεχιστεί η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέγειας.

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι έθεσε στον Τούρκο πρωθυπουργό το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «ορισμένες δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τη σχέση καλής γειτονίας». Για το Κυπριακό είπε ότι «επαναλάβαμε τη θέση για την επανένωση του νησιού και για διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και με βάση το κοινοτικό κεκτημένο».

Από τη μεριά του ο Τ. Ερντογάν απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας λέγοντας ότι θα κάνουν όλα τα βήματα που πρέπει πριν τις 3 Οκτώβρη και ειδικοί θα εξετάσουν ποιά βήματα πρέπει να γίνουν. Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι επιθυμεί λύση μεσω του ΟΗΕ και ότι υπαρχει βούληση για κάτι τέτοιο και από τη μεριά του ΟΗΕ. Σημείωσε όμως, ότι σε πρώτο επίπεδο «δεν είμαι εγώ και ο Καραμανλής αλλά ο Ταλάτ και ο Παπαδόπουλος» και τόνισε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα θα δουν τι μπορει να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ