Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τώρα διασπώνται και οι τάσεις!

Οι απώλειες που κατέγραψε ο ΣΥΝ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και η ανακοίνωση του Ν. Κωνσταντόπουλου πως αποχωρεί από την προεδρία του κόμματος πυροδότησαν ένα «ντόμινο» εσωκομματικών διεργασιών και εξελίξεων, με άδηλη ακόμα την κατάληξή τους, ενόψει και του τακτικού συνεδρίου το φθινόπωρο. Ετσι, πέραν της αναζήτησης υποψηφίου προέδρου, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί οι τάσεις, χτες επτά στελέχη του ΣΥΝ και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πολλά ακόμα από τις οργανώσεις του κόμματος, προερχόμενα από τους «προεδρικούς», διαχώρισαν τη θέση τους από την τάση στην οποία ανήκαν και με ανακοίνωσή τους ζητούν επανακαθορισμό των πολιτικών επιλογών του κόμματός τους. Μάλιστα, η ανακοίνωσή τους μπορεί να εκληφθεί και ως αντίδραση στις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ για επαναπροσέγγιση με τις δυνάμεις που συμμετείχαν στον πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Σπ. Λυκούδη μέλος της ΠΓ, Γ. Μπαλάφα μέλος της ΠΓ και τα μέλη της ΚΠΕ Κ. Ζάμπα, Δ. Ζαραφίδη, Ντ. Θεοδωροπούλου, Χ. Παλαιολόγο, Ν. Συρμαλένιο.

Στην ανακοίνωσή τους επιρρίπτουν ευθύνες στα ηγετικά στελέχη της τάσης των «προεδρικών» (Στ. Πιτσόρλας, Δ. Παπαδημούλης κ.ά.), αναφέροντας πως τα τελευταία χρόνια ο «χώρος μας αδυνατεί να εξισορροπήσει καταστάσεις και παρακολουθεί τη γραμμή που χαράσσεται, χωρίς συλλογικό προβληματισμό».

Επιπλέον, κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία του ΣΥΝ ότι έχει παραιτηθεί από το στόχο της διακυβέρνησης της χώρας και αναλώνεται στην «αντίσταση στα κακώς κείμενα και σε επιμέρους εναλλακτικές προτάσεις και θέσεις». Την κατηγορούν ακόμα για «αγχώδη προσπάθεια απόδειξης του αριστερού προφίλ του κόμματος», για «μονομερή προσανατολισμό στην πολιτική συμμαχία με συγκεκριμένες πολιτικές συλλογικότητες και τη δημιουργία, στα χαρτιά φυσικά, της Πρωτοβουλίας για τη συσπείρωση της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και το χαρακτηρισμό του ως στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή».

«Οι απόψεις αυτές - αναφέρουν - αποδείχτηκαν λαθεμένες. Εκφράζανε έναν ακραίο βολονταρισμό. Ολα αυτά βεβαίως αν σταθούμε στο έδαφος της πολιτικής προσέγγισης και αγνοήσουμε τους ψιθύρους για τακτικές εκλογικίστικες κινήσεις».

Δίνοντας άλλωστε το στίγμα τους, αιτούνται πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών επισημοποιείται το «ρήγμα» στις τάξεις των «προεδρικών», που ήταν ήδη γνωστό στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα και κατά πάσα πιθανότητα αυτή η ομάδα των στελεχών θα υποστηρίξει στο συνέδριο υποψήφιο πρόεδρο από τους «ανανεωτές» και όχι από το «αριστερό ρεύμα», όπως φημολογείται ότι θα πράξουν οι υπόλοιποι «προεδρικοί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις (2009-03-27 00:00:00.0)
Αποχωρεί από την ηγεσία του ΣΥΝ (2007-11-29 00:00:00.0)
Νέες ισορροπίες στο Συνασπισμό (2005-03-22 00:00:00.0)
Φεύγω κι από βουλευτής αν... (2004-06-22 00:00:00.0)
Διαμάχες μηχανισμών (1996-04-02 00:00:00.0)
Πάλι οι προτάσεις "σύγκλισης" (1995-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ