Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις

Με επίκεντρο τα τεκταινόμενα στην ΠΟΣΔΕΠ αναζωπυρώθηκε χτες η αντιπαράθεση που σοβεί στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Στη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος ο Χρ. Λάσκος εισηγήθηκε τη λήψη καταστατικών μέτρων (αναστολή της κομματικής ιδιότητας) σε βάρος μελών του ΣΥΝ που στελεχώνουν την ΑΡΜΕ, παρότι η ΠΓ δεν είναι αρμόδια να επιβάλλει τέτοια μέτρα, σκέψη που απορρίφθηκε από όλους τους υπόλοιπους. Υπενθυμίζουμε ότι ο Χρ. Λάσκος ήταν που προ δεκαπενθημέρου είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» για την υποστήριξή της στην ΑΡΜΕ για την οποία κατήγγειλε ότι έχει συνταχθεί «με το συντηρητικό τόξο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. στα πανεπιστήμια, προκειμένου ο κ. Σπηλιωτόπουλος και η κ. Διαμαντοπούλου να αποκτήσουν πρόθυμους συνεργάτες στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ έκανε λόγο για συντηρητικό κεντροδεξιό πείραμα στην ΠΟΣΔΕΠ, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις της κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτήν των αποφάσεων του ΣΥΝ για ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία. Πρόκειται, βεβαίως, για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς οι εμφανιζόμενες σε αντιπαράθεση σήμερα τάσεις του ΣΥΝ, στο πρόσφατο παρελθόν από κοινού, σε πλήρη σύμπνοια, στήριξαν το αντιδραστικό αντιλαϊκό ευρωενωσιακό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Ενώ η ΑΡΜΕ υποστηρίζει σθεναρά τον αντι-νόμο - πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» στην ΠΓ υπερασπίστηκαν την ΑΡΜΕ και όπως έλεγαν η πλειοψηφία δεν μπόρεσε να αντικρούσει την επιχειρηματολογία τους. Στην ΠΓ επεσήμαναν ότι η πτώση της «Συσπείρωσης» δεν οφείλεται στην ΑΡΜΕ καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο παρατάξεις αναμετρήθηκαν. Χρέωσαν στη «Συσπείρωση» την ευθύνη της άρνησής της να μετάσχει στο προεδρείο όπως της πρότεινε η ΑΡΜΕ, αλλά και την ευθύνη της άρνησής της να διαμορφώσει από κοινού με την ΑΡΜΕ πρόγραμμα δράσης με βάση τις θέσεις του ΣΥΝ για την Παιδεία, στις οποίες δεν υπάρχει διαφωνία.

Η Νεολαία Συνασπισμού με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ΑΡΜΕ για «υπηρεσίες στο υπουργείο Παιδείας» και στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, για «λογική ρεβανσισμού εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ», ενώ εμμέσως θέτει ζήτημα αποδοκιμασίας των μελών του ΣΥΝ που μετέχουν στην παράταξη.

Στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» σχολίαζαν πως η ανακοίνωση της Νεολαίας είναι «εκτός γραμμής της ΠΓ» ενώ αντιτίθεται και στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος απέρριψε σκέψεις αποδοκιμασίας της ΑΡΜΕ.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, ζητήματα που θα απασχολήσουν την ΚΠΕ του ΣΥΝ στις 4 και 5 του μήνα, δεν έγινε εκτενής συζήτηση στη συνεδρίαση της ΠΓ, ωστόσο τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» δήλωσαν ότι στην ΚΠΕ θα τα καταψηφίσουν, διαφωνώντας και με τα δύο κείμενα, όπως και με τη διάθεση της δεύτερης θέσης στο ευρωψηφοδέλιο στην ΚΟΕ. Οι ενστάσεις τους, ωστόσο, δεν κάμπτουν την πλειοψηφία, στελέχη της οποίας λένε ότι κάθε υποχώρηση ακόμα και σε σημεία που η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σωστά επικρίνει, θα τίναζε στον αέρα τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο ενόψει ευρωεκλογών.

Η «φαγωμάρα» σε κεντρικό επίπεδο επιδρά και στα παρακάτω όργανα. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή στην ΠΓ δύο μελών του γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, στην οποία αναφέρουν: «Ο στόχος της αριστερής στροφής (...) κινδυνεύει να χαθεί στο βάθος ενός θολού τοπίου, γεμάτου από διακηρύξεις απραγματοποίητες (οργανωτική ανασυγκρότηση, κόμμα των μελών κ.ά.), προσωπικές πολιτικές και λειτουργίες (δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών αντίθετες με τις κομματικές αποφάσεις, προσωπικές παρεμβάσεις για μη εφαρμογή του καταστατικού, "ρυθμίσεις" πολιτικών διαφορών σε επίπεδο προσωπικών επαφών κ.ά., "μπλοκάρισμα" του κόμματος σε καταστάσεις και γεγονότα που αιφνιδίασαν την κοινωνία για τα οποία δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση και ερμηνεία στα όργανα, αφού άλλοι τα θεωρούν φετίχ και άλλοι τα αντιμετωπίζουν με αμηχανία» και παρακάτω αναφέρουν για το πρόγραμμα που πρόσφατα ψηφίστηκε ότι «ένα σημαντικό εργαλείο που μοιάζει να το ξεχάσαμε λίγες μόνο μέρες μετά την έγκρισή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες μπροστά στο συνέδριο (2010-03-13 00:00:00.0)
Πρόταση συνεργασίας με Οικολόγους (2009-08-05 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνεται η ένταση με κάθε αφορμή (2009-07-22 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων (2009-07-02 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες για υποβάθμιση των οργάνων (2008-11-12 00:00:00.0)
Σε προσυνεδριακή τροχιά (2007-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ