Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ του ΠΣΕ στη Διεθνή Διάσκεψη

«Από το Βελιγράδι, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους δολοφονήθηκαν από τη ΝΑΤΟική μηχανή του πολέμου, ας στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα: Το δυνάμωμα του αγώνα για τη διάλυσή του. Το δυνάμωμα του αγώνα για την αποχώρηση των χωρών μας από το ΝΑΤΟ για να γίνει πραγματικότητα η διάλυσή του». Με την παραπάνω φράση έκλεισε την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη στο Βελιγράδι, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην ομιλία του, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι με το «νέο δόγμα» «θεσμοθετήθηκε η "νέα" στρατηγική του ΝΑΤΟ που αποτελεί ριζική ανατροπή βασικών κανόνων Διεθνούς Δικαίου, κάτω από τις ευλογίες του ΟΗΕ. Ανατράπηκε στην πράξη πλέον, αλλά και στα χαρτιά, η αρχή της μη επέμβασης στο εσωτερικό των χωρών, η αρχή της μη χρήσης βίας και απειλής χρήσης βίας. Στη θέση τους, μετά το 1999, τοποθετήθηκε η αρχή ότι η πολιτική και η διπλωματία γίνονται αποτελεσματικές όταν στηρίζονται στην απειλή πολέμου και στον πόλεμο. Επιστρέψαμε στην αρχή πως στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας αποκάλυψε ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, πως ήταν πάντα το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού» και συμπλήρωσε πως «η δημιουργία του ΝΑΤΟ εξέφραζε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Αλλά ακόμα εξέφραζε και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού να προλάβει οποιεσδήποτε προοδευτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών».

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μαζί κατά των λαών


Απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να είναι ο «αντίπαλος πόλος» στο ΝΑΤΟ για τη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων σε δημοκρατική και ισότιμη βάση, ο Θ. Παφίλης αντέτεινε ότι «όσοι προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς ξεχνούν ότι 25 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Ξεχνούν ή δε λένε στους λαούς ότι οι ίδιες οι Συνθήκες της ΕΕ κατοχυρώνουν τη σύνδεση και τη στενή συνεργασία της ΕΕ και των κρατών - μελών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ - λέει το ευρωσύνταγμα - είναι ο πυλώνας της ασφάλειας της ΕΕ. Ο "ευρωστρατός" διαπλέκεται άμεσα με το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία ήδη επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος τους. Στρατιωτικές μονάδες που δρουν στο πλαίσιο της ΕΕ και των υπό διαμόρφωση "δυνάμεων ταχείας επέμβασης της ΕΕ", στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, όπως τα Eurocorps, έχουν να επιδείξουν πλούσια στρατιωτική δράση, συμμετέχοντας ως αναγνωρισμένες από το ΝΑΤΟ δυνάμεις ταχείας επέμβασης που εντάσσονται στο ΝΑΤΟ. Ηδη αυτές οι δυνάμεις έχουν πάρει μέρος και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και στην κατοχή των πρώην χωρών - μελών της ΟΔΓ».

Αναφερόμενος στα πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι λαοί από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισήμανε ότι «αποκαλύφθηκε ανοιχτά ο επιθετικός και ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, αλλά και της ίδιας ΕΕ και αυτό έχει μια μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τους λαούς των Βαλκανίων. Για πρώτη φορά μετά τις αλλαγές και τις ανατροπές του 1990-91 εκατομμύρια άνθρωποι αφυπνίστηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους και αυτό το οφείλουν στον ηρωικό αγώνα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πέρα από διαφωνίες ή διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπήρχαν, η μεγάλη πλειοψηφία των λαών αντιλήφθηκε πλέον δραματικά την απουσία της Σοβιετικής Ενωσης, των σοσιαλιστικών χωρών που μαζί με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορούσε να συγκρατήσει τους ιμπεριαλιστές».

Δεξιοί και σοσιαλιστές βομβάρδισαν μαζί τη Γιουγκοσλαβία

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «η ενεργός συμμετοχή και σε ρόλο πρωταγωνιστή των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και κεντροαριστερών κυβερνήσεων, όπως της Ιταλίας του Ντ' Αλέμα, της Γαλλίας του Ζοσπέν, της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης Σημίτη, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα κλπ., κάτω από την καθοδήγηση του "Δημοκρατικού" Κλίντον, διέλυσε τις αυταπάτες για το ρόλο αυτών των κομμάτων. Τη Γιουγκοσλαβία δεν τη βομβάρδισαν οι φασίστες και οι δεξιοί μόνο. Τη βομβάρδισαν μαζί με τους σοσιαλιστές και αυτό δεν πρέπει να το συγχωρήσει ποτέ ο γιουγκοσλαβικός λαός».

«Πολύ σωστά οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά ο λαός της Σερβίας εκτιμά τη στάση της Ελλάδας. Θέλουμε να διευκρινίσουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του, στο 85% σύμφωνα με επίσημες δημοσκοπήσεις, ήταν κατά του πολέμου και πράγματι υπήρχε το μεγαλύτερο κίνημα στον κόσμο κατά του πολέμου στην Ελλάδα. Ομως τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ (η ΝΔ που είναι σήμερα κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε κυβέρνηση και ο ΣΥΝ) τάχθηκαν υπέρ του πολέμου ή ανέχθηκαν αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης.

«Υπήρξαν δυνάμεις και ορισμένα κινήματα που τήρησαν πολιτική ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα. Είναι αυτές που καλλιεργούσαν αυταπάτες για το χαρακτήρα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, για την πολιτική Κλίντον», είπε και σημείωσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα που επαναλαμβάνονται οι ίδιες εκτιμήσεις για την πολιτική Ομπάμα. Ο Θ. Παφίλης εξήγησε ότι «ιδιαίτερα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται ακόμη περισσότερο οι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Οι κίνδυνοι για τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους μπροστά στην κρίση γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι».

Απάντηση στη βαρβαρότητα η συγκρότηση αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

«Απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα είναι η συγκρότηση ενός φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που μαζί με το εργατικό και άλλα κινήματα θα δυναμώνει την πάλη του χωρίς ταλαντεύσεις, με σαφείς στόχους. Θα συνενώνει τις δυνάμεις που αντιστέκονται. Θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των λαών πως είναι αναγκαία η πάλη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ήττα του ιμπεριαλιστικού συστήματος», τόνισε ο Θ. Παφίλης.

«Σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία πλαστογράφησης της ιστορίας, συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων, των κοινωνικών επαναστάσεων. ΕΕ, ΝΑΤΟ και όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος προσπαθούν να δηλητηριάσουν κυρίως τις νέες γενιές. Ταυτίζουν το φασισμό με τον κομμουνισμό. Συκοφαντούν το σοσιαλισμό. Δικάζουν, τα θύματά τους όπως π.χ. στη Χάγη τον Μιλόσεβιτς. Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν κάθε σκέψη που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό και θέλει να τον αλλάξει. Το ΝΑΤΟ με αφορμή τα 60 χρόνια ξοδεύει δισεκατομμύρια για να προπαγανδίσει τη χρησιμότητά του. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στην ανθρωπότητα. Θέλουν να απαγορέψουν να σκέφτονται ότι πρέπει να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο», επισήμανε ο Θ. Παφίλης και τόνισε: «Ανεξάρτητα από επιμέρους αντιλήψεις και διαφορές, έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση. Να υπερασπιστούμε τους μεγάλους αγώνες των λαών κατά του ιμπεριαλισμού. Να αποκαλύψουμε με θάρρος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, πως το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός, η ιστορία τους, η κυριαρχία τους είναι βουτηγμένες στο αίμα των εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πως ο ρόλος τους είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα και το αίμα των λαών. Πως είναι εχθροί του ειρηνικού μέλλοντος και της κοινωνικής προόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ