Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιότητες Αμερικανού πρέσβη

Επικαλείται την αντιμετώπιση των «λαθρομεταναστών» από το Αφγανιστάν ως «επιχείρημα» για παραπέρα ενίσχυση των Ελλήνων στρατιωτών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το κατάπτυστο επιχείρημα της δήθεν αντιμετώπισης της «λαθρομετανάστευσης» επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρέσβης προκειμένου να πείσει για την ενίσχυση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν!

Μιλώντας στο Κέντρο «Γούντροου Ουίλσον» στην Ουάσιγκτον, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφερόμενος στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφορά άμεσα και την Ελλάδα, επειδή «25 χιλιάδες Αφγανοί λαθρομετανάστες εισήλθαν πέρυσι παράνομα στη χώρα μας, σε σύνολο 140 χιλιάδων»(!). Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός αξιωματούχος δε δίστασε να εκμεταλλευτεί τα ίδια τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τα εκατομμύρια των μεταναστών που ξεριζώνονται από τον τόπο τους και φεύγουν για να γλιτώσουν από το θάνατο και την πείνα, για να δικαιολογήσει την παραπέρα ισχυροποίηση της πολεμικής μηχανής που τον διεξάγει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιέσεις αυτές επαναλαμβάνονται τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Απρίλη, όπου οι ΗΠΑ περιμένουν από τα κράτη μέλη της συμμαχίας του θανάτου να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών στο Αφγανιστάν αλλά και το πολεμικό υλικό.

Με αφορμή την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα στην Τουρκία το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, ο Αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε τις ενστάσεις που ακούγονται από την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την ενίσχυση της Τουρκίας και την προσέγγισή της με την Ευρώπη»... Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν καθορίζονται από τις σχέσεις με τρίτες χώρες, υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης, υποστηρίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει έμφαση στη συνεργασία στο πλαίσιο πολυμερών προσεγγίσεων και διεθνών οργανισμών, κάτι που πρέπει να ικανοποιεί την Ελλάδα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αίσιο τέλος με τη μη θεώρηση διαβατηρίων για τους Ελληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στα δυο από τα τρία σχετικά έγραφα και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές που αφορούν το τρίτο. Υπενθύμισε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και η Ελληνίδα ομόλογός της, Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο θέμα προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι είναι θέμα στο οποίο δεν παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, παρά μόνο στο βαθμό που ζητούν κάποια διευκόλυνση τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ από το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είναι από τους λίγους που το γνωρίζουν σε βάθος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ