Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση διαρκείας με πρόσχημα τα ελλείμματα

Στο γνωστό μοτίβο (διόρθωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων και μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας) κινήθηκαν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε εφ' όλης της ύλης επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος προχωρούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνική κυβέρνηση, με πρόσχημα, για μία ακόμη φορά, τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνεδρίασή της στις 24 Μάρτη στις Βρυξέλλες, εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για τέσσερις χώρες - Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία - οι οποίες το 2008 εμφάνιζαν ελλείμματα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ.

Η εισήγηση θα συζητηθεί στις αρχές Απρίλη στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, όπου και αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της καλείται να παρουσιάσει σε διάστημα 6 μηνών (μέχρι τις 24 Οκτώβρη) δέσμη μέτρων, που θα αποκαθιστούν έως το τέλος του 2010 το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, με δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Τρίτη, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επισημάνει ότι τα μέτρα που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται προς την κατεύθυνση των συστάσεων της Επιτροπής...

Με αφορμή τις δηλώσεις Παπαθανασίου, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν το εκβιαστικό δίλημμα ανεργία ή μερική δουλειά και μειωμένος μισθός που τους θέτουν βιομήχανοι και κυβέρνηση με όπλα τους νόμους του ΠΑΣΟΚ του 1998 και του 2000. Αυτά τα αντεργατικά μέτρα δε θα είναι προσωρινά, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός.

Οι εργαζόμενοι μισθωτοί μπορούν να αποκρούσουν τους αντεργατικούς εκβιασμούς. Δεν είναι μόνοι τους. Μπορεί απέναντί τους να βρίσκονται μαζί με την πλουτοκρατία η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που κρυφά και φανερά συναλλάσσεται με το κεφάλαιο, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν τα δικά τους ισχυρά όπλα που πρέπει να αξιοποιήσουν για να αντεπιτεθούν διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Συσπείρωση, οργάνωση, ταξική αλληλεγγύη, τώρα με το ΠΑΜΕ. Μαζί του, με τα αιτήματά του και το πλαίσιό του, όλοι στην απεργία στις 2 Απρίλη.

Πολιτική συνειδητοποίηση και αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ».

Σαρωτικές αλλαγές

Αυτό βέβαια είναι το τυπικό μέρος της υπόθεσης, η δικαιολογητική βάση, για την επιβολή νέων δυσβάστακτων για τα λαϊκά στρώματα μέτρων. Η σχετική απόφαση όμως δε στέκεται μόνο σ' αυτά. Στο όνομα της διόρθωσης των ανισορροπιών που παρουσιάζει το εξωτερικό ισοζύγιο, αλλά και για την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση «να εφαρμόσει επειγόντως τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Στο στόχαστρο, δηλαδή, δεν μπαίνουν μόνο τα δημοσιονομικά, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις, το καθεστώς συνταξιοδοτήσεων και οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να υπηρετούν πιο στενά τους στόχους της ανταγωνιστικότητας... Αρα, επανερχόμαστε στα παλιά, αυτά που έλεγαν και στην, προ της κρίσης, περίοδο. Δημοσιονομική προσαρμογή, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, βελτίωση παραγωγικότητας, εμπέδωση της επιχειρηματικότητας... Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο στην Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστικότερο και επιθετικότερο, να συντρίψει κάθε εστία αντίστασης του εργατικού κινήματος.

Στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απευθύνονται προς την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβη το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ, τόσο το 2007 (3,5%), όσο και το 2008 (3,7%) και με δεδομένο, όπως αναφέρεται στο κείμενο, το σχετικό μικρό μέγεθος της αναπροσαρμογής, καλείται η χώρα μας σε ταχεία διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010. Ζητά στη συνέχεια, η δημοσιονομική διόρθωση να ξεκινήσει από το 2009 «με διαρκή περιορισμό των δαπανών», ενώ για το 2010 «θα πρέπει να θεσπίσει πρόσθετα μόνιμα μέτρα», για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, αλλά και για «την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών». Και πώς αλλιώς μπορεί να γίνει αυτό, εκτός από τη βίαιη επίθεση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και με νέα μέτρα ενίσχυσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτό το λένε ξεκάθαρα, όταν καλούν την Ελλάδα «να εφαρμόσει επειγόντως τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Χρησιμοποιούν δηλαδή τα δημόσια ελλείμματα ως Δούρειο Ιππο για να κλιμακώσουν την επίθεσή τους σε όλα τα μέτωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ