Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των Λαών και της Ειρήνης

Τις πλευρές της απόφασης της Διεθνούς Διάσκεψης παρουσίασε ο πρόεδρος του «Φόρουμ»

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης, ο πρόεδρος του «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων», Ζιβαντίν Γιοβάνονβιτς, παρουσιάζοντας το κείμενο της απόφασης, σημείωσε ότι «δέκα χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του, δηλώνουμε και απαιτούμε: Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των Λαών και της Ειρήνης. Γκρεμίστε το!».

Ακόμα σημείωσε ότι «η Διάσκεψη χαιρετίζει το λαό της Σερβίας και εκφράζει την ολόψυχη αλληλεγγύη της στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων των 78 ημερών των βομβαρδισμών του 1999, οι συνέπειες των οποίων διαρκούν μέχρι σήμερα. Ο λαός της Σερβίας ούτε παραδόθηκε ούτε αποδέχτηκε την "τιμωρία" για την ανυπακοή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας ζούσαν μαζί ειρηνικά και αδελφωμένα για 50 χρόνια, μέχρι που οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άρχισαν να διαμελίζουν τη χώρα».

Ακόμα, επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ παραβίασε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, διεθνών συμβάσεων και του ίδιου του Καταστατικού του Χάρτη με τη στρατιωτική δράση έξω από τα σύνορά του. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίες έχουν μολύνει τη Σερβία για χιλιάδες χρόνια».

Παρουσιάζοντας τους άξονες της απόφασης της Διάσκεψης, ο Ζ. Γιοβάνονβιτς αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι «το ΝΑΤΟ μετέτρεψε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ σε χαρτί χωρίς νόημα μέσω της επίθεσής του ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Τα 19 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (εκείνη την περίοδο) και οι κυβερνήσεις τους έχουν διαπράξει εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα και είναι εγκληματίες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ προχώρησαν την ιμπεριαλιστική πολιτική τους, πιέζοντας για την αναγνώριση της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κράτος προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού να κατακτήσει νέες αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής».

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ένας αμυντικός Οργανισμός, ήταν πάντα ένα αντιδραστικό και επιθετικό εργαλείο στα χέρια του ιμπεριαλισμού. Αυτές τις μέρες που γίνεται 60 χρόνων έχει τα χέρια του στο αίμα σε πολλές γωνιές του κόσμου. Η Διάσκεψη καταγγέλλει τις προσπάθειες να αποενοχοποιήσουν το ΝΑΤΟ μέσω της ενσωμάτωσης στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Το αποκαλούμενο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ήταν και είναι ένα εργαλείο στα χέρια εκείνων που πρώτοι βομβάρδισαν και σκότωσαν και προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματα μέσω διορισμένων και καλοπληρωμένων "δικαστών". Η πρόσθεση είναι να τρομοκρατήσουν το λαό της Σερβίας και τους άλλους λαούς για να μην αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων».

«Η Διάσκεψη χαιρετίζει τις εκατοντάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και δραστηριότητες με εκατομμύρια συμμετεχόντων που διοργανώνονται αυτές τις μέρες σε όλον τον κόσμο ενάντια στο ΝΑΤΟ, οι οποίες δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρύψει το εγκληματικό και ιμπεριαλιστικό του πρόσωπο, παρά την υποστήριξη που του δείχνουν τα διεθνή ιμπεριαλιστικά ΜΜΕ. Η ιστορία της ανθρωπότητας αποδεικνύει ότι η αξιοπρέπεια, η αλήθεια και η θέληση των λαών πάντα επικρατούν», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ