Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διαμαρτυρίες για υποβάθμιση των οργάνων

Κάλυψη στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, και στην αντιπαράθεσή του με τον Λ. Κύρκο και τον Ν. Κωνσταντόπουλο γύρω απ' το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε χτες η ΠΓ του ΣΥΝ, η οποία σε συνεδρίασή της «ομοφώνως επιβεβαίωσε την εισηγητική εκτίμηση του Προέδρου του κόμματος ότι δεν έχει προκύψει η παραμικρή αλλαγή ή μετατόπιση του πλαισίου των απόψεων εντός του κόμματος για τη στρατηγική και την τακτική του ΣΥΝ, σε σχέση με όσα επισήμως κατατέθηκαν στο πρόσφατο συνέδριό μας, με τις δεδομένες συμπτώσεις και διαφορές», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, «συνεκτιμήθηκε η ανάγκη καλύτερης και παραγωγικότερης λειτουργίας των οργάνων και αποφασίστηκε η κοινή συνεδρίαση της ΠΓ με τους βουλευτές του ΣΥΝ την επόμενη Τρίτη». Η απόφαση αυτή πάρθηκε και υπό το βάρος του κειμένου που κατέθεσε στην ΠΓ και στην ΚΠΕ χτες η «Ανανεωτική Πτέρυγα», με το οποίο διαμαρτύρεται για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΣΥΝ. Το κείμενο δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κι από στελέχη της πλειοψηφίας χαρακτηρίστηκε ως «συμβολή», παρότι «δε συμφωνούμε στο διά ταύτα».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» καταγγέλλει έλλειψη διαφανών διαδικασιών και δημοκρατικής λειτουργίας, σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής και εύρυθμης λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων και ακόμα μεγαλύτερο στον τομέα της συμμετοχής αυτών των οργάνων στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται, το πρόβλημα αυτό επηρεάζει όλα τα παρακάτω όργανα που μετατρέπονται σε διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι «παρακολουθούν απλώς κεντρικούς σχεδιασμούς χωρίς τις πιο πολλές φορές να γνωρίζουν και ποιος τους διαμορφώνει».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εντοπίζει «πολλαπλά κέντρα αποφάσεων (ΠΓ ΣΥΝ, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος ΣΥΝ), με αποτέλεσμα συγχύσεις για το ποιος αποφασίζει τι και για το ποιος εκφράζει ποιους», αλλά και «άτυπες λειτουργίες να ρυθμίζουν ή να αποπειρώνται να ρυθμίζουν καταστάσεις, ενώ τα πολιτικά όργανα του κόμματος συνεδριάζουν τις περισσότερες φορές, απλώς, για να σχολιάσουν τα μέλη τους επιλογές που έχουν ήδη αποφασιστεί».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» εκτιμά ότι ο ΣΥΝ επισκιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καυτηριάζει και τις παλινωδίες σε ό,τι αφορά στην επεξεργασία του προγράμματος για το οποίο «ανακοινώνεται επισήμως στην Πολιτική Γραμματεία ότι η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία του Προέδρου της ΚΟ και του Προέδρου του ΣΥΝ αποφάσισε να εξαγγείλει δημοσίως και άμεσα (επειδή πιέζει η κοινωνία) άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται ποιους άξονες και διαμορφωμένους από ποιους. Στη συνέχεια, εγκαταλείπεται και αυτή η κατεύθυνση χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση».

Ακόμα, ότι «σημαντικές πολιτικές προτάσεις και επιλογές αποφασίζονται και εκπέμπονται δημοσίως χωρίς την οποιαδήποτε συμμετοχή της ΠΓ π.χ. πρόταση Αλαβάνου, για άμεση προσφυγή σε εκλογές, Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή κ.ά.». Οτι η ΠΓ «αναμένει απλά την ενημέρωσή της» μετά από συνεδριάσεις για σοβαρά πολιτικά ζητήματα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΓ ενημερώθηκε απ' τη διεύθυνση της «Αυγής» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, προκειμένου σύντομα να υπάρξει κάποια απόφαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η αντιπαράθεση (2010-01-21 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνεται η ένταση με κάθε αφορμή (2009-07-22 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων (2009-07-02 00:00:00.0)
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με επίκεντρο την παραίτηση Αλαβάνου (2009-06-19 00:00:00.0)
Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις (2009-03-27 00:00:00.0)
Τριβών συνέχεια... (2008-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ