Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συναγωνίζεται την κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση των τραπεζών

Σ' ένα διαγωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των τραπεζών, επιδόθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η εξασφάλιση «ρευστότητας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ και η ταυτόχρονη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Γ. Παπανδρέου, που, πριν από λίγες μέρες, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα, δήθεν κατήγγειλε την κερδοσκοπία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χτες συναντήθηκε με τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας, για να τους καταθέσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπήρξε ένα «εξαιρετικά γόνιμο» κλίμα! Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε διαδοχικά με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Νίκο Νανόπουλο, τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα και τον αντιπρόεδρο της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο «γόνιμος» διάλογος ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τους τραπεζίτες έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ του σχεδίου στήριξης των τραπεζών βάσει των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, αφού, όπως σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, «το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων που είναι πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πρακτική». Ταυτόχρονα, αφουγκράστηκε τα παράπονά τους για την καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγη ώρα αργότερα, μετά τις συναντήσεις, δήλωσε ότι «είναι ακατανόητη η καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές του, η καθυστέρηση κατάθεσής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και ο χρόνος ένταξης των τραπεζών στο πρόγραμμα που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2009»...

Αμεσα τα χρήματα ζητούν οι τραπεζίτες ...«ευέλικτη απασχόληση» οι έμποροι

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σπεύδει με κάθε τρόπο και μέσο να στηρίξει τις τράπεζες, το ΠΑΣΟΚ ζητάει ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των διαδικασιών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας σαν κεντρική επιδίωξη τη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, επιδίωξε μέσα από τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τους «κοινωνικούς εταίρους» που ξεκίνησε από προχτές ο Γ. Παπανδρέου, να δημιουργήσει ένα κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης», προκειμένου να δρομολογηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι επιδιώξεις των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την προχτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους «παραγωγικούς φορείς» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δ. Αρμενάκης στο όνομα της οικονομικής κρίσης ζήτησε την επέκταση των αντεργατικών μορφών απασχόλησης, αναφέροντας ότι «για να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας στο εμπόριο πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, χωρίς να εξαιρούνται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης»!!

Η ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης που ζήτησε ο Δ. Αρμενάκης δεν απέχουν και πολύ από τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού και ο Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει για την... πάταξη της ανεργίας τη λεγόμενη «επιδοτούμενη κοινωνική εργασία» που είναι μια μορφή «μερικής απασχόλησης». Ο πρόεδρος των εμπόρων, όπως και οι τραπεζίτες βρήκαν λοιπόν το κατάλληλο βήμα για να εκφράσουν τις απαιτήσεις τους.

Παράταση στην υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με κάθε αντιλαϊκή και αντεργατική απαίτηση του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου, συνεχίζοντας να εμπαίζει τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίζεται ότι μέσω των 28 δισ. ευρώ δήθεν θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα στηριχτούν οι δανειολήπτες. Βέβαια, πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησής τους απλά αρκέστηκε να καλέσει «τις τράπεζες να κάνουν το καθήκον τους»(!!) και «να εξαντλήσουν όλα τους τα περιθώρια ώστε η ρευστότητα να περάσει στην πραγματική οικονομία»...

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στους τραπεζίτες το ζήτημα της «αναχρηματοδότησης των δανείων με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησής τους κατά οκτώ χρόνια».Δηλαδή, την παράταση της «θηλιάς» στο λαιμό των δανειοληπτών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και νέους τόκους μετά την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των δανείων τους. Μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε «ποιος θα πληρώνει τους τόκους σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής», αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν τρόποι»....

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε «το πάγωμα των δανείων έως το τέλος του 2009». Οι «διευκολύνσεις» που σήμερα προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας εξασφαλίζουν τις τράπεζες, οι οποίες αν τις υιοθετήσουν διασφαλίζουν από τη μια πλευρά το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων και από την άλλη μετά από ένα χρόνο θα εισπράξουν στο πολλαπλάσιο τα χρήματα που δανείζουν. Αλλά ακόμα και αυτό το μέτρο σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου αφορά «συγκεκριμένες ομάδες πολιτών» και όχι το σύνολο των δανειοληπτών.

Εξάλλου, ερωτηθείς ο Γ. Παπακωνσταντίνου αν ο Αν. Βγενόπουλος απέσυρε την αγωγή κατά του Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι η συζήτησή τους «αφορούσε αποκλειστικά τα θέματα της κρίσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρύθμιση υπέρ των τραπεζιτών (2013-10-12 00:00:00.0)
Παιχνίδια στις πλάτες των δανειοληπτών (2012-03-20 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η πρόκληση από κυβέρνηση - τραπεζίτες (2008-11-08 00:00:00.0)
«Πολιτιστικά» ...κέρδη (2007-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ