Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
90ΧΡΟΝΑ ΚΚΕ
Νότες αγώνα, αντίστασης, θυσίας

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 14/11, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, με ελεύθερη είσοδο

Από την Επανάσταση του 1905 στη Ρωσία, στην ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα και αργότερα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, στον απόηχο της δολοφονίας το 1952 του Νίκου Μπελογιάννη από το αμερικανόδουλο αστικό καθεστώς... Από αυτές τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού επαναστατικού κινήματος, από αυτές τις ηρωικές «σελίδες» αγώνα, αντίστασης, θυσίας, είναι εμπνευσμένα τα έργα, που θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, την Παρασκευή, στις 14 Νοέμβρη (8 μ.μ.).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού και διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή, θα δώσει μεγάλη συναυλία με τα έργα:

«Ενδέκατη Συμφωνία» («Ετος 1905») του μεγάλου Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γραμμένο για να τιμήσει την Επανάσταση του 1905, που έπνιξαν στο αίμα οι τσαρικές δυνάμεις. Για το σπουδαίο έργο, όπου ο Σοστακόβιτς θέλησε να εκφράσει «την ψυχή των ανθρώπων που πρώτοι χάραξαν το δρόμο για το σοσιαλισμό» και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, του απονεμήθηκε το Βραβείο Λένιν.

Το συμφωνικό ποίημα του Αλέκου Ξένου «Ο Διγενής δεν πέθανε», εμπνευσμένο από τη θυσία του Νίκου Μπελογιάννη. «Μπορεί να σκοτώσεις τον άνθρωπο, αλλά όχι τις ιδέες του», έλεγε ο συνθέτης της Αντίστασης για το έργο, το οποίο γράφτηκε στη μετεμφυλιακή περίοδο (1952) που κυριαρχούσαν οι εκτελέσεις και διώξεις των κομμουνιστών.

Το «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένο στον κομμουνιστή, σύντροφο και φίλο του συνθέτη, που εκτελέστηκε το 1948. Γράφτηκε σε δύο τόπους εξορίας του συνθέτη (Ικαρία και Μακρόνησο) και μέχρι σήμερα έχει παιχτεί μόλις μία φορά (το 1952, πάλι από την ΚΟΑ).

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη. Τα έργα που θα ερμηνεύσει η σπουδαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα, γραμμένα από τρεις συνθέτες που συνδέθηκαν με το κίνημα και συμμετείχαν σ' αυτό, αποτελούν όχι μόνο φωτεινές καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά και φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση. Γι' αυτούς που χάραξαν το δρόμο για το σοσιαλισμό και αποτέλεσαν σύμβολα αυταπάρνησης και ηρωισμού, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για τις ιδέες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ