Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ -ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ
«Επενδύσεις» και «ρόλος» στη Σερβία

Τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της Ελλάδας προκειμένου η Σερβία να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ ανέδειξε ο Κ. Καραμανλής στις συνομιλίες που είχε χτες με τον Σέρβο ομόλογό του.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επενδυτών στη Σερβία».

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης «στην προσπάθεια που καταβάλλει η Σερβία, προκειμένου να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», καυχώμενος μάλιστα ότι «η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια». Εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης «από τις εξελίξεις στο ζήτημα της συνεργασίας της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», προβλέποντας μάλιστα ότι «πολύ σύντομα, η Σερβία θα μπορέσει να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας». Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσόβου, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με κύρια προτεραιότητά μας τη διατήρηση της σταθερότητας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού και ειδικά της σερβικής μειονότητας». Υποστήριξε βέβαια την εγκατάσταση της «ευρωπαϊκής αποστολής EULEX», αλλά προσπάθησε να ισορροπήσει με την πλευρά της Σερβίας, λέγοντας ότι «η λειτουργία της θα έχει ουδέτερο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δε θα προδικάζει το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου».

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς χαρακτήρισε εκπληκτικές τις σχέσεις των δύο χωρών, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα στάθηκε δίπλα στη Σερβία σε πολύ δύσκολες ώρες και ευχαρίστησε τους Ελληνες για τη βοήθεια και τις δωρεές που προσέφεραν στο σερβικό λαό. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Καραμανλή να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας», είπε ο Μ. Τσβέτκοβιτς και κάλεσε τους «Ελληνες επενδυτές» να επενδύσουν στη χώρα του, όπου, όπως είπε, «υπάρχει ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον». Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και η Σέρβα ομόλογός του υπέγραψαν πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ