Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θέλει τις τράπεζες... πάνω από τα κέρδη!

Με την οικονομική κρίση ασχολήθηκε μεταξύ άλλων χτες η ΠΓ του ΣΥΝ, η οποία με ανακοίνωσή της «καταχεριάζει» τις τράπεζες γιατί «ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα διαφυλάξουν τα τεράστια περιθώρια κέρδους, πώς θα αποφύγουν και τον πιο επιφανειακό δημόσιο έλεγχο, πώς θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν με κάθε τρόπο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, πώς θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν εναρμονισμένα ως καρτέλ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια».

Γεγονός βέβαια είναι ότι το τραπεζιτικό κεφάλαιο, όπως και κάθε άλλο, πάντα γι' αυτό ενδιαφερόταν και δε θα ήταν κεφάλαιο αν δεν ανησυχούσε και δε φρόντιζε για το πώς τα τεράστια κέρδη του θα τα γιγαντώσει περαιτέρω.

Η ΠΓ του ΣΥΝ προσάπτει στην κυβέρνηση «έλλειψη πολιτικής βούλησης» να ελέγξει την κατάσταση, την κατηγορεί πως «δε θέλει να επιβάλλει στις τράπεζες ούτε καν έναν στοιχειώδη περιορισμό στις υπέρογκες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, δηλαδή έναν έλεγχο σε καθαρά συμβολικό επίπεδο» και της «αναγνωρίζει» μια «θλιβερή αδυναμία» που τη φέρνει δήθεν «σε αντίθεση ακόμα και με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» και «δείχνει ποιος κυβερνάει πραγματικά αυτό τον τόπο».

Η κυβέρνηση βέβαια, όπως και κάθε άλλη σε ευρωενωσιακό επίπεδο, έχει κάθε διάθεση να ελέγξει την κατάσταση προς όφελος του κεφαλαίου, προς τούτο στο πλαίσιο μιας κοινά συμφωνημένης στρατηγικής λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η ΠΓ εκτίμησε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ «προσπαθεί να προβάλλει ένα έστω και στοιχειώδες κοινωνικό πρόσωπο», αλλά η προσπάθειά του είναι «άνευ ουσίας», όχι γιατί κοινωνικό πρόσωπο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει ως πολιτικός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης, αλλά γιατί κατά τον ΣΥΝ αποφεύγει να ομολογήσει τις δικές του ευθύνες για την «τραπεζική αυθαιρεσία».

Τέλος, η ΠΓ του ΣΥΝ εκτιμά πως «ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν πραγματικά να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες είναι να υπάρξουν διευκολύνσεις στους όρους αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση στο σύνολο των τόκων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ