Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αμεσοι στόχοι πάλης

Τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στο επίκεντρο της παρέμβασης της επιτροπής

Παρέμβαση, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, κάνει η γραμματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, μετά από συνεδρίασή της στην οποία ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις από την επερχόμενη οικονομική κρίση.

«Η κρίση που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - έρχεται σε μια περίοδο που οι μικρές επιχειρήσεις βιώνουν κάθε μέρα όλο και πιο επώδυνα τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εντεινόμενη κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, που τις απωθούν σε ένα όλο και μικρότερο τμήμα της αγοράς».

Οπως εκτιμά η Γραμματεία της Συντονιστικής, «η συσσώρευση αυτών των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα σημαντικό τμήμα των μικρών επιχειρήσεων, να επιδεινώσει την οικονομική θέση και να βάλει σε κίνδυνο τη θέση εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, καθώς και των εργαζομένων τους».

Αξιολογώντας τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, τονίζεται ότι αυτά στοχεύουν αποκλειστικά στην ενίσχυση των τραπεζών, ενώ τα ...ειδικά «μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ενταγμένα στην ίδια λογική. Επιδοτούν τις τράπεζες να χρεώσουν ακόμα περισσότερο τους ΕΒΕ με χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων».

Σήμερα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για την αγωνιστική ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και σε συντονισμό με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά για να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα τις συνέπειες της κρίσης.

Αμεσα αιτήματα

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προτείνει τους παρακάτω στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα:

  • Απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, κατάργηση του 25% για τις προσωπικές εταιρείες, ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και οικογενειακό στα 30.000 ευρώ. Μείωση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
  • Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στα σημερινά επίπεδα όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αύξηση των συντάξεων κατά 10%.
  • Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από τη βιοτεχνία. Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
  • Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στη χρεοκοπία. Πάγωμα των χρεών τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
  • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 40%.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία να συζητήσουν και να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης για την αντιμετώπιση των συνεπειών στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ από την επερχόμενη οικονομική κρίση, ενώ τις επόμενες μέρες η Γραμματεία θα εξαγγείλει πρόγραμμα συσκέψεων ενημέρωσης και κινητοποιήσεων σε συνεννόηση με τους φορείς που συμμετέχουν στις γραμμές της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ