Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στον αυχένα της Νιάλας

Στον αυχένα της Νιάλας, ταπεινοί προσκυνητές στον τόπο της τραγωδίας, ανέβηκαν προχτές (18-7-2004), οι επιζώντες μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, και δεκάδες άλλοι, οπαδοί και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Ανεβαίνουν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στον ανεμοδαρμένο αυχένα, να αφήσουν λίγα λουλούδια μπροστά στο απέριττο μνημείο που έστησαν εκεί, μια απλή, μαρμάρινη πλάκα, να επισημαίνει τον τόπο όπου διαδραματίστηκε η τραγωδία της Νιάλας: ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΉ ΕΠΕΣΑΝ, ΧΤΥΠΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΦΟΒΕΡΗ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ, ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΣΤΙΣ 12-4-1947.

Στον αυχένα της Νιάλας, την ημερομηνία αυτή, έλαβε χώρα ένα πρωτόγνωρο περιστατικό, μοναδικό στα χρονικά του τρίχρονου εμφυλίου πολέμου (1946-1949), που οργάνωσαν και εξαπέλυσαν σε βάρος του λαού και της πατρίδας μας οι Αγγλοι και, στη συνέχεια, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, με αποτέλεσμα, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, και από τις δύο παρατάξεις, να χαθούν άδικα, και με ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Μέσα στις ίδιες σκηνές, του κυβερνητικού καταυλισμού, συναντήθηκαν - «κατόπιν ανωτέρας βίας» - οι εμπόλεμοι των δύο παρατάξεων, και «υπέγραψαν» μια πρωτοφανή εκεχειρία και ανακωχή. Τους την επέβαλε η ίδια η φύση, με μια ξαφνική, θανατηφόρα χιονοθύελλα, που θέρισε, κυριολεκτικά, σαν στάχυα, δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Καθηλωμένοι, από τη χιονοθύελλα, μέσα στις σκηνές τους, και παγωμένοι, λόγω του πολικού ψύχους, οι κυβερνητικοί στρατιώτες δέχονταν κοντά τους, σαν αδέρφια, τους μαχητές του ΔΣΕ, που η χιονοθύελλα τους πέτυχε ακριβώς επάνω στο πέρασμα του Αυχένα, και «χώνονταν» κι αυτοί, απρόσκλητοι, μέσα στις ίδιες σκηνές, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φοβερή θεομηνία. Οι στρατιώτες μοιράζονταν πρόθυμα μαζί τους το λίγο χώρο του αντίσκηνου, και στριμωγμένοι όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι ή πλάτη με πλάτη, προσπαθούσαν να επιβιώσουν, θερμαίνοντας ο ένας τον άλλο με την ανάσα τους ή με τη ζεστασιά των κορμιών τους. Αντί για σφαίρες και χειροβομβίδες που θα «αντάλλασσαν» σε άλλη περίπτωση, οι στρατιώτες πρόσφερναν τώρα στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού μπισκότα και σοκολάτες, από τα αποθέματα που είχαν στα σακίδιά τους.

Στο βιβλίο, «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, μια ηρωίδα του λαού», ένα σύντομο βιογραφικό για την ηρωίδα δασκάλα από τον Παλαμά της Καρδίτσας - ως ένας από τους «αυτόπτες» και επιζήσαντες της Νιάλας κι εγώ - γράφω, μεταξύ άλλων: «Το παράδειγμα της λαϊκής συμφιλίωσης και της ομόνοιας ανάμεσα στους Ελληνες, το δώσαμε εμείς, οι απλοί μαχητές, εκεί στην ανεμοδαρμένη ράχη της Νιάλας. Ενώ οι άλλοι, οι ξένοι επικυρίαρχοι και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, μας ήθελαν "θανάσιμους εχθρούς", να εξοντώνουμε ο ένας τον άλλο, εμείς, μέσα σ' εκείνα τα αντίσκηνα, αγκαλιαστήκαμε, αντάρτες και στρατιώτες αδέρφια, και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο στη ζωή, ζεσταίνοντάς τον με το χνότο του».

Ας είναι η Νιάλα σύμβολο διαχρονικό αδερφοσύνης και ομόνοιας, που θα μας στέλνει το μεγάλο μήνυμα, θα μας θυμίζει το ιερό χρέος και θα μας δείχνει το δρόμο.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων (2006-07-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (2004-07-08 00:00:00.0)
Εκδήλωση στη Νιάλα (2003-06-29 00:00:00.0)
Διαχρονικό σύμβολο αδερφοσύνης (2000-07-28 00:00:00.0)
Εκδρομή - προσκύνημα (1999-07-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών (1997-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ