Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σκληρός πολυήμερος αγώνας

Νέα κινητοποίηση σήμερα από τα πληρώματα των πλοίων «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΠΑΤΜΟΣ», «ΡΟΔΟΣ», που παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες

Από τη συζήτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα με τους ναυτεργάτες στα τρία πλοία, την προηγούμενη βδομάδα
Από τη συζήτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα με τους ναυτεργάτες στα τρία πλοία, την προηγούμενη βδομάδα
Πολύμηνη σκληρή δοκιμασία περνούν οι 300 ναυτεργάτες των πλοίων «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΠΑΤΜΟΣ» και «ΡΟΔΟΣ», οι οποίοι, από τις 25 Ιούνη, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καθώς το εταιρικό σχήμα ΔΑΝΕ - ΑΝΕΚ τούς οφείλει μισθούς τεσσάρων μηνών, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και την άδεια του 2003. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τα δεδουλευμένα τους, την εφαρμογή της ναυτεργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επιπλέον, η εταιρία έχει εγκαταλείψει τους ναυτεργάτες των «ΡΟΔΟΣ» και «ΠΑΤΜΟΣ», τα οποία βρίσκονται παρατημένα στο μόλο Δραπετσώνας, χωρίς τρόφιμα.

Χτες, στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι και των τριών πλοίων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», καθώς και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, η οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους και τους κάλεσε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους. «Η βαθύτερη ουσία, τόνισε, είναι ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των καραβιών. Σήμερα είναι οι εφοπλιστές, οι οποίοι αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους. Αν ιδιοκτήτης ήταν ο λαός, οι εργαζόμενοι θα απολάμβαναν τα κέρδη τους» και τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να πιέσουν, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Στη συνέχεια, οι ναυτεργάτες πήγαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από το οποίο, όμως, και πάλι ...απουσίαζε ο υπουργός, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αγανάκτησή τους. Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους, με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου, δε δόθηκε καμία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μετά την άκαρπη αυτή συνάντηση, πήγαν στην ΠΝΟ, όπου απαίτησαν από τον γεν. γραμματέα Γ. Χαλά να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή, ώστε να πάρει απόφαση για πανναυτεργατική κινητοποίηση και απεργία. Ο πρόεδρος της ΠΝΟ, όμως, απέφυγε να πάρει άμεσα θέση και οι ναυτεργάτες τού καταλόγισαν ευθύνες, μαζί με την πλειοψηφία της ΠΝΟ, για συνειδητή αδιαφορία.

Με ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν τη στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος, όπως τονίζουν, και με τη χτεσινή απουσία του, μαζί με την κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την εφοπλιστική ασυδοσία, την ίδια στιγμή κατά την οποία στους ναυτεργάτες στερούνται τα αυτονόητα για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Οι ναυτεργάτες και των τριών πλοίων βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση και σήμερα. Στις 9 π.μ., θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στην ΠΝΟ και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τους απλήρωτους ναυτεργάτες στη Θεσσαλονίκη (2007-11-16 00:00:00.0)
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα (2004-08-27 00:00:00.0)
Δεν κάνουν πίσω υπερασπίζονται το δίκιο τους (2004-08-19 00:00:00.0)
Παρατημένοι στο λιμάνι (2004-08-10 00:00:00.0)
Ανακάλυψαν «κομμουνιστικό δάκτυλο»... (2004-07-03 00:00:00.0)
Απαγορεύτηκαν τα δρομολόγια στο "Μάρκο Πόλο" (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ