Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ο κυπριακός λαός θα βρει το δρόμο προς την επανένωση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα και τον «Αττίλα»

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων:

«Τριάντα χρόνια από το αμερικανοΝΑΤΟικό - χουντικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακάριου, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 38% του νησιού, τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολλά και σημαντικά.

Τα γεγονότα έδειξαν πολύ καθαρά πού οδήγησαν οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου του 1959 μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.

Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη βαρύτατο τίμημα από το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και τα δικαιώματα ανάμειξης και επέμβασης που αυτές αποκτούσαν στα εσωτερικά του, καθώς και από την κατοχύρωση της παρουσίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

Η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής θέσης που έχει στο δρόμο των πετρελαίων των αραβικών χωρών, προοριζόταν να γίνει το αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κυπριακός λαός, παλεύοντας για την πλήρη αποκατάσταση και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του, αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια επιβολής καθεστώτος επικυριαρχίας. Εδωσε μια περήφανη απάντηση και στο τελευταίο αμερικανοβρετανικό σχέδιο Ανάν, που με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΕ επιχειρούσε να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με τη θεσμοθέτηση δύο κυρίαρχων κρατών και να θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία (αν και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ) υπό τη διεθνή εποπτεία δικαστηρίου που θα αποτελείται από μη Κυπρίους.

Ο κυπριακός λαός με τις πλούσιες αγωνιστικές του παραδόσεις θα βρει το δρόμο προς την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού και θα βρίσκεται, όπως έπραξε πάντα, στο πλευρό του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ