Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανακρίσεις κατ' εντολή ΗΠΑ!

Ενα γεγονός, που διαδραματίστηκε στην Κύπρο και έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως αρκεί ένα νεύμα των ΗΠΑ για να σταθούν σε στάση προσοχής οι αρχές ανεξάρτητων χωρών και να τσαλαπατήσουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες στο όνομα μιας «συνεργασίας» κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της υπερδύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το διάστημα Μάρτη - Απρίλη στην ηλεκτρονική σελίδα του Π. Ευδόκα, γιου του Τ. Ευδόκα, αντίπαλου του Μακάριου στις προεδρικές εκλογές του 1968 της Κύπρου, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε άρθρο του όπου εξέφραζε τη διαφωνία του με το «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού, στηλίτευε τις ΗΠΑ και καταφερόταν εναντίον τους για το ρόλο που έχουν παίξει στο Κυπριακό.

Το άρθρο αυτό εκλήφθηκε, ως φαίνεται, από τη CIA σαν κίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ ή απλά αποτέλεσε το πρόσχημα μιας παρέμβασης για την εκπομπή ποικίλων μηνυμάτων προς τον κυπριακό λαό. Ετσι, το «ευαγές ίδρυμα» έδωσε σήμα στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Κύπρο κι αυτή με τη σειρά της ζήτησε, για να μην πούμε απαίτησε, από την Αστυνομία της χώρας να ελέγξει τους συγγενείς του Π. Ευδόκα. Πράγματι, οι συγγενείς του υπέστησαν έλεγχο και ανάκριση, από την οποία φυσικά δεν προέκυψε τίποτα το επιβαρυντικό γι' αυτούς.

Από τις αρχές της Κύπρου επιχειρείται να υποβαθμιστεί το θέμα και να μη δοθεί περαιτέρω έκταση. Μάλιστα, αιτιολογούν την ενέργειά τους αυτή επικαλούμενες το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο μνημόνιο έχει υπογραφεί και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ από τον τότε υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη. Η ύπαρξη τέτοιων συμφωνιών, ως νομιμοποιητική βάση αυθαιρεσιών σε βάρος δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αν το απαιτήσουν οι ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία, πόσο μάλλον που συμπληρώνονται από σειρά άλλων αντιδημοκρατικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ